Francúzi rozhodli o prezidentovi, Sarkozy post neobhájil

TA3, TASR
6.5.2012 22:13

Úradujúci francúzsky prezident Nicolas Sarkozy priznal prehru v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb a telefonicky zablahoželal svojmu rivalovi Francoisovi Hollandovi k víťazstvu.

Francúzi rozhodli o prezidentovi, Sarkozy post neobhájil
SITA

Atmosféru v Paríži po víťazstve Francoisa Hollandea nám priblížila naša spolupracovníčka Alena Vrbovská

Pohľad na víťazné oslavy priaznivcov Francoisa Hollandea

Kto je nový francúzsky prezident Francois Hollande?

Pozrite si záznam z prejavu Francoisa Hollandea:

Pozrite si záznam z prejavu porazeného Nicolasa Sarkozyho:

Pozrite si atmosféru v uliciach Paríža po oznámení predbežných oficiálnych odhadov, podľa ktorých sa stal víťazom volieb Francois Hollande:

V našom štúdiu sme sa o druhom kole francúzskych prezidentských  volieb rozprávali s našou redaktorkou zahraničnej redakcie Barbarou Túrosovou. Následne sme sa telefonicky naživo spojili s našou spolupracovníčkou Alenou Vrbovskou, ktorá nám odovzdala najčerstvejšie informácie:

Sarkozy alebo Hollande? Pozrite si profily oboch kandidátov:

Volebné strediská sa dnes o 8.00 h rannej otvorili vo Francúzsku, kde druhým kolom hlasovania pokračujú voľby prezidenta.   Vyše 43 miliónov oprávnených voličov v nich rozhodne, či má byť hlavou štátu naďalej Nicolas Sarkozy, alebo kandidát Socialistickej strany Francois Hollande. Ten vo všetkých predvolebných prieskumoch viedol, Sarkozy však jeho náskok postupne znižoval.

Volebné strediská zostanú otvorené do 18.00 hodiny, v Paríži a ďalších veľkých mestských oblastiach až do 20.00 hodiny.  Voliči vo francúzskych zámorských územiach začali hlasovať už v sobotu.

Čiastkové oficiálne výsledky volieb sa očakávajú už dnes večer, po zatvorení posledných volebných stredísk.
Francúzi si volia prezidenta v priamych voľbách. Prvé kolo hlasovania sa uskutočnilo 22. apríla a dvaja z 10 kandidátov s najvyšším počtom hlasov postúpili do dnešného druhého, záverečného kola. Nový francúzsky prezident sa ujme funkcie na päť rokov najneskôr 16. mája.

Hlavnou obavou Francúzov je nezamestnanosť, ktorá v krajine dosahuje takmer 10 percent. Veľkou predvolebnou témou bola aj stagnujúca ekonomika spoločne s imigráciou a integráciou moslimov.
To, koho si dnes Francúzi vyberú za prezidenta, ovplyvní nielen ich krajinu, ale aj Európsku úniu a jej snahy zvládnuť dlhovú krízu eurozóny. Francúzsko je tiež stálym členom Bezpečnostnej rady OSN a jadrovou mocnosťou a má vojenské misie v zahraničí, od Afganistanu až po Kongo.

situáciu sledujeme aj naživo, pozrite si ako v Paríži odvolil ešte stále prezident Sarkozy:

Francúzi si okrem hlavy štátu zvolia aj prvú dámu. Pozrite si reportáž:Bývala modelka a speváčka Carla Bruni si medzi Francúzmi vyslúžila prezývku "lovkyňa mužov". Pochádza z vysoko postavenej talianskej rodiny. Introvertná Valérie Trierweiler sa naopak so svojim partnerom Francoisom Hollandeom objavovala iba zriedkavo. Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/14190/v-nedelu-si-francuzi-volia-aj-prvu-damu.html

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok