Je to štátnické riešenie, reagovali na Fica koaliční poslanci

TA3 TASR
15.3.2018 00:32

Ponúkame vám názory koaličných poslancov na vyhlásenie lídrov vládnych strán, ako aj na premiérovu ponuku prezidentovi, ktorou podmienil svoju demisiu.

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica, podať demisiu, dáva koaličným partnerom možnosť nadýchnuť sa, myslí si podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko. "Získavame tým novú silu na plnenie vládneho programu, ktorý si táto koalícia stanovila v roku 2016," povedal Hrnko. Ten predpokladá, že do riadnych volieb by už nemuseli v koalícii vznikať "sporné problémy".

SNS je so svojimi ministrami vo vláde spokojná, Hrnko tvrdí, že nevidí dôvod, aby sa na ministerstvách obrany, školstva a pôdohospodárstva menili. "Štvrtkové rozhodnutie premiéra vnímam ako jeho gesto voči požiadavkám Mostu-Híd," povedal prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý preto verí v ďalšie fungovanie vládne koalície.

Bugár a Fico podľa neho našli kompromis, "hoci sa dlho rozchádzali v riešení súčasnej situácie". Obsadenie postov na čele ministerstiev vnútra, spravodlivosti či kultúry bude podľa neho vec vnútorných diskusií. Paška predpokladá, že by mali ostať tým politickým stranám, ktoré im v súčasnej koalícii šéfovali doteraz.

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Premiér sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok