Smer zachraňuje vládu. Nevedia čítať s porozumením, reaguje Šebej

TA3 TASR SITA
14.3.2018 12:39

Stanovisko Republikovej rady Mosta-Híd je podľa poslanca Františka Šebeja jasné - buď padne dohoda na predčasných voľbách alebo bugárovci odchádzajú z koalície. Rekonštrukcia vlády neprichádza do úvahy, vyjadril sa aj minister László Sólymos. Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš uviedol, že robia všetko preto, aby sa koalícia udržala.

Predčasné voľby, alebo odchádzame

To, že tam Smer-SD vidí aj možnosť rekonštrukcie vlády, zrejme súvisí s tým, že jeho predstavitelia nevedia čítať s porozumením. Pred novinármi to vyhlásil František Šebej. "Toto je problém na Slovensku, že vzdelávanie je nedostačujúce, teda nevedia čítať s porozumením," povedal Šebej. Na otázku, čo by Most-Híd urobil, ak by došlo k výmene premiéra, Šebej odvetil, že by to záviselo na tom, kto bude nový predseda vlády. "Ale naše uznesenie republikovej rady s tým nepočíta. To počíta s tým, že buď budú predčasné voľby alebo odchádzame z vlády," dodal.

Rekonštrukcia vlády neprichádza do úvahy, vyhlásil po zasadnutí vlády podpredseda Mosta a minister životného prostredia László Sólymos. Podľa toho situáciu vyriešia len predčasné voľby.  Predstavitelia Mosta-Híd na prebiehajúcich koaličných rokovaniach nehovoria o rekonštrukcii vlády, oznámil Sólymos. „Túto vec vie vyriešiť nie rekonštrukcia vlády, ale predčasné voľby, a o tom sa rokuje. Rokuje sa o tom, že ako vyriešiť túto situáciu,“ vysvetlil. „Sme povedali, že tuto neprichádza do úvahy rekonštrukcia vlády, prichádzajú do úvahy predčasné voľby,“ doplnil.

V Smere vidia dve možnosti

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž novinárom dopoludnia povedal, že v Smere čítajú uznesenie Mosta-Híd ako stanovenie dvoch možností. A to buď predčasné voľby, alebo zásadná rekonštrukcia vlády. Most-Híd oficiálne deklaroval, že ak nevznikne dohoda na predčasných voľbách, odchádza z koalície. "O predčasných voľbách sme sa rozprávali, je to vážna téma," priznal Číž s tým, že koaliční partneri rokujú desiatky hodín a hovorí sa aj o výmene premiéra, ale k zmenám názorov dochádza často.

Poslanec a mediálny poradca premiéra Erik Tomáš doplnil, že Smer robí všetko, aby súčasná vláda vydržala. Ak sa to nepodarí a minú sa všetky možnosti, najférovejším riešením pre krajinu budú predčasné voľby. Prípadnú úradnícku vládu považuje za "mačkopsa" bez legitimity. "Nebudem komentovať zákulisné rokovania. Môžem len potvrdiť, že Smer-SD vníma situáciu a je pripravený sa k nej postaviť zodpovedne. Za optimálne považujem prijať definitívne stanovisko ešte tento týždeň," povedal a doplnil, že delegácia Smeru-SD pôjde za prezidentom Andrejom Kiskom až potom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok