Rusi v Británii záhadne zomierajú, úrady im poskytujú ochranu

TA3 TASR
14.3.2018 09:28

Niektorým občanom Ruska, ktorí dostali v Británii politický azyl, poskytli britské úrady policajnú ochranu. Napísal to ruský denník Kommersant. Na Ostrovoch v posledných dňoch ale i rokoch záhadne zomierajú ruskí politickí emigranti. Smrť niektorých uzatvorili ako samovraždu, niektorých otrávili. Zo zodpovednosti obviňujú Kremeľ.

Rusi v Británii záhadne zomierajú, úrady im poskytujú ochranu
SITA/AP

Denník citoval vyjadrenie jedného z politických emigrantov, ktorý uviedol, že po incidente v anglickom meste Salisbury pred jeho domom stále stojí policajné auto. Kommersant neuviedol, ktorý z Rusov to je a ako dávno bola zmieneným Rusom udelená ochrana. Informácia o poskytnutí ochranky ruským občanom sa objavila v článku venovanom smrti bývalého námestníka generálneho riaditeľa leteckej spoločnosti Aeroflot Nikolaja Gluškova, ktorý bol vlani v Rusku v neprítomnosti odsúdený za finančné podvody.

Britská polícia v noci na stredu uviedla, že "nie je dôvod predpokladať, že smrť Nikolaja Gluškova súvisí s incidentom v Salisbury", kde 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom našli bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický.

Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok