Koalícia sa otriasa v základoch, Most hovorí o predčasných voľbách

TA3 TASR SITA
12.3.2018 22:39

Most-Híd po niekoľkohodinovom rokovaní republikovej rady napokon oznámil, pre aké riešenie koaličnej krízy sa rozhodol. Strana Bélu Bugára bude rokovať o predčasných voľbách.

Intenzívne rokovali od soboty

“Slovensko zažíva veľmi ťažké obdobie,” povedal Béla Bugár s tým, že Most sa k tomu postavil možno ako jediná strana zodpovedne. Novinárom zdôraznil, že o všetkom rozhoduje republiková rada strany. “Od soboty sme intenzívne rokovali s koaličnými partnermi i v rámci strany,” pokračoval Bugár s tým, že oni nikoho zbytočne neobviňovali a boli za medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý má vyšetrovať vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podozrenia s tým súvisiace.

Most po dlhom rokovaní prijal uznesenie, nakoniec sa rozhodol poveriť vedenie strany rokovať s koaličnými partnermi o možnosti rokovania o predčasných voľbách. Ak tieto rokovania budú neúspešné, Most vystúpi z vládnej koalície.

Voľby skôr ako v novembri

"Premiér sa odmietol dohodnúť o predčasných voľbách, teraz budeme mať vôľu rokovať ešte s koaličnou SNS, dovtedy nevieme povedať ako dopadne," dodal Bugár. Je presvedčený, že predčasné voľby by mali byť skôr ako v novembri, kedy sa uskutočnia komunálne voľby. Podľa neho sa má vládna koalícia rozhodnúť, že budú predčasné voľby a kedy budú.

Dohodnúť sa je podľa Bugára dobré, lebo ak sa nedohodnú, aj vtedy môže padnúť vláda, ale potom rozhoduje prezident. "Ak dôjde k dohode o predčasných voľbách, naši ministri zostanú vo vláde, aj pani ministerka Žitňanská," povedal. Na otázku novinárov, či by Most-Híd podporil opozičný návrh na vyslovenie nedôvery vláde povedal, že "tam ešte nie sú".

Bugár pripomenul, že Most-Híd docielil odchod Viliama Jasaňa aj Márie Troškovej z úradu vlády. Rovnako vyzdvihol, že podal demisiu ministre vnútra Robert Kaliňák.

Požadovali Kaliňákov koniec

Republiková rada Mosta rokovala o tom, či zostať v koalícii, niekoľko hodín. V kuloároch sa dlhšie spomínalo, že Lucia Žitňanská či František Šebej považujú posledný vývoj za neakceptovateľný a sú skôr za odchod za koalície. Most po zavraždení novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po podozreniach z prepojenia mafie a vládnych miest, ktoré sa po nej vyrojili, žiadal pád ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Kaliňák napokon oznámil, že rezignuje a svoj krok zdôvodnil snahou o zachovanie stability na Slovensku.

Most okrem republikovej rady stihol rokovať aj s prezidentom. Andreja Kisku predstavitelia strany informovali, ako prebehli rokovania okresných štruktúr o situácii v koalícii a spoločnosti. Predseda strany Béla Bugár vtedy nepovedal, či strane stačí odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok