Le Penová zostáva vo vedení strany, navrhla jej nový názov

TA3 SITA
11.3.2018 13:35

Francúzska krajná pravica potvrdila vo vedení strany doterajšiu šéfku Marine Le Pen. Na zjazde získala podporu všetkých členov Národného frontu. Jej otcovi odobrali titul čestný predseda strany a zakázali mu zúčastniť sa na stretnutí v Lille.

Francúzska politička Marine Le Penová navrhla zmeniť názov jej krajne pravicovej strany Národný front na Národné združenie. Líderka strany oznámila svoje rozhodnutie v nedeľu počas záverečnej reči v rámci dvojdňového stretnutia v meste Lille. Politička uviedla, že súčasný názov strany je spájaný s jej "slávnou minulosťou", no môže znamenať psychologickú bariéru pre potenciálnych nových členov a voličov.

O zmene názvu budú hlasovať členovia strany. Le Penová dúfa, že zmena pomôže strane na ceste k moci. Už dlhšie sa snaží "očistiť" stranu od stigiem spojených s rasizmom a antisemitizmom. Ako píše agentúra AP, podľa dotazníka chce zmeniť názov strany 52 percent jej členov. Otec političky Jean-Marie Le Pen, ktorý v roku 1972 založil stranu, označil zmenu názvu za zradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok