V recyklácii patríme k najhorším v EÚ, ťažba dreva stúpa

TA3 TASR
10.3.2018 10:28

V odpadovom hospodárstve Slovensko pokročilo, v recyklácii však stále patrí k najhorším v Európskej únii. Vyplýva to z najnovšej Správy o Slovensku z dielne Európskej komisie. Komisia Slovensku vyčíta nadmerné využívanie skládok. Na nich v roku 2016 skončilo 66 percent komunálneho odpadu.

V recyklácii patríme k najhorším v EÚ, ťažba dreva stúpa
TASR/Jana Vodnáková

Reformu poplatkov za skládkovanie

Miera recyklácie vrátane kompostovania bola 23,2-percentná, európsky priemer je pritom takmer dvojnásobný. Zastúpenie EK na Slovensku vidí nádej napríklad v celoeurópskej stratégii pre plasty. "Veríme, že stratégia, ktorá bola prijatá na európskej úrovni na začiatku tohto roka, pomôže aj Slovensku tento problém riešiť," uviedol vedúci zastúpenia Ladislav Miko.

Slovensko by podľa komisie malo viac využívať daňové nástroje, ktoré sú v kompetencii národných vlád. Ministerstvo životného prostredia SR už pripravilo reformu poplatkov za skládkovanie, ktorá má viesť k nárastu triedeného zberu a recyklácie odpadov. Novelizáciu zákona o odpadoch, ktorou rezort zaviedol napríklad poplatky za igelitové tašky, Miko považuje za "krok správnym smerom".

 

Iniciatíva My sme les

Európska komisia si všimla aj konflikt medzi ochranármi prírody a zástupcami lesnej správy v súvislosti s ťažbou dreva, do ktorého sa zapojila aj verejnosť cez kampaň "My sme les". "Ťažba dreva stúpa a negatívne ovplyvňuje stabilitu slovenských ekosystémov," píše v správe.

Opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia podľa Európskej komisie meškajú, najmä v oblasti dopravy a vykurovania domácností. Problém vidí aj v nedostatku vzorkovacích miest pre meranie kvality ovzdušia. Envirorezort v tejto oblasti pripravuje stratégiu ochrany ovzdušia, pre občanov zatiaľ spustil informačný portál o správnom vykurovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok