Švédsky premiér sa pridal k bojkotu futbalového Eura 2012 na Ukrajine

TASR
5.5.2012 09:16

Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt v piatok oznámil, že nenavštívi futbalové zápasy, ktoré v rámci júnového európskeho šampionátu odohrá na Ukrajine reprezentácia škandinávskej krajiny.

Švédsky premiér sa pridal k bojkotu futbalového Eura 2012 na Ukrajine
SITA

Reinfeldt sa tak pridal k bojkotu podujatia zo strany popredných predstaviteľov viacerých krajín Európskej únie, ktorí taktiež odvolali svoje plánované návštevy na Ukrajine počas futbalových majstrovstiev Európy. Šampionát spoluorganizuje aj Poľsko, tamojších zápasov sa však bojkot týkať nebude. Štátnici pristúpili k bojkotu zápasov, ktoré sa odohrajú na Ukrajine, na protest proti správaniu sa Kyjeva voči uväznenej expremiérke Julii Tymošenkovej.

Reinfeldt, podľa ktorého je situácia na Ukrajine "vážna" a "nie sú rešpektované ľudské práva a princípy právneho štátu", pre švédsku televíznu stanicu SVT vyhlásil, že nenavštívi ani zápas, v ktorom si sily zmerajú reprezentácie Švédska a Ukrajiny 11. júna v Kyjeve.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý sa v piatok stretol s Reinfeldtom, medzitým uviedol, že ani on na Euro nepocestuje. U Van Rompuya je však hlavným dôvodom neúčasť Belgicka na turnaji najlepších futbalových reprezentácií európskych krajín.

Van Rompuy však zdôraznil, že EÚ odmietla prijať ukrajinských predstaviteľov v Bruseli, čo "bolo v politickej rovine oveľa dôležitejšie, než to, či navštívia futbalové zápasy na Ukrajine alebo nie."

Medzitým už 11 európskych prezidentov oznámilo, že sa nezúčastní na summite hláv štátov strednej a východnej Európy, ktorý sa má konať 11.-12. mája v ukrajinskej Jalte. Zvyšuje sa tak tlak na Kyjev v súvislosti so zaobchádzaním s väznenou expremiérkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok