Nekorektný krok, reagoval Kiska na Ficov návrh memoranda

TA3 TASR
9.3.2018 13:57

Prezident Andrej Kiska nepovažuje za korektné, že premiér Robert Fico (Smer-SD) prišiel na piatkové stretnutie najvyšších ústavných činiteľov so zásadne iným návrhom textu spoločného memoranda.

Nemohol súhlasiť

"Navrhol som deklaráciu, ku ktorej som nedostal žiadne pripomienky. Na jej znení sme sa ale napokon nedokázali zhodnúť. Nepovažujem za korektné prísť so zásadne iným návrhom textu, s ktorým som nemohol súhlasiť. Je mi to ľúto, som presvedčený, že by to bol upokojujúci signál pre našu verejnosť," povedala hlava štátu.

Kiska pripomenul, že je potrebné čím skôr začať náročný, hoci bolestný, ale nevyhnutný proces návratu v dôveru ľudí k vlastnému štátu, k jeho predstaviteľom a schopnosti nás chrániť. "A povedal som, že vidím dve možnosti - zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby," zopakoval.

Ich názory sa rozchádzajú

V nedeľu 4. marca prezident rokoval s premiérom Ficom, ale ich názory na riešenie situácie sa podľa Kisku sa zásadne rozchádzajú. "Mojou povinnosťou je zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov, preto som začal rokovania s politickými stranami o tom, ako si predstavujú riešenie. Zdôraznil som podporu orgánom činným v trestnom konaní. Ocenil som aj to, že polícia je pripravená zabezpečiť pokojný priebeh dnešných zhromaždení," menoval Kiska.

Ako tvrdí, občania očakávajú reálne riešenie politickej krízy a jasné vyvodenie politickej zodpovednosti za stav nedôvery v spravodlivosť našej krajiny. "Toto je úloha predsedov strán," vyhlásil s tým, že na pondelok 12. marca si pozval na rokovanie zástupcov koalície. "Verím, že ako spoločnosť sa dokážeme zomknúť a túto situáciu pokojne a slušne vyriešiť," dodal s prosbou o slušnosť adresovanou všetkým, ktorí sa chystajú na večerné zhromaždenie.

Žiadajú zachovať pokoj

Traja najvyšší ústavní činitelia sa napoludnie nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

"Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby v spoločnosti bol zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané," povedal Danko, ktorý stretnutie inicioval. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a prezident Andrej Kiska sa priamo po stretnutí nevyjadrili.

Kiska už vo štvrtok 8. marca povedal, že ak má mať toto rokovanie zmysel, jeho výsledkom má byť spoločná deklarácia, ktorej text poslal Dankovi aj Ficovi. Premiér však prišiel na rokovanie s vlastným textom, v ktorom napríklad nebola veta o tom, že politici nebudú okolo protestov šíriť konšpiračné teórie ani ich inak dehonestovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok