Historické stretnutie: Trump prijal ponuku diktátora Kima

TA3 TASR
9.3.2018 06:24

Americký prezident Donald Trump prijal ponuku na stretnutie od severokórejského vodcu Kim Čong-una a zíde sa s ním do mája tohto roku. Vo Washingtone to oznámil vo štvrtok šéf juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Čong Ji-jong. Ten viedol juhokórejskú delegáciu, ktorá sa v utorok 6. marca vrátila z dvojdňovej návštevy Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Prejavil dychtivosť

Podľa juhokórejského predstaviteľa Kim Čong-un vyhlásil, že upustí od akýchkoľvek ďalších jadrových a raketových skúšok. "Povedal som prezidentovi Trumpovi, že severokórejský líder Kim Čong-un sa na našom stretnutí vyslovil, že je odhodlaný k denuklearizácii," konštatoval Čong Ji-jong v Bielom dome. Trump tieto informácie podľa neho ocenil s tým, že sa s Kim Čong-unom stretne do mája s cieľom "dosiahnuť trvalú denuklearizáciu".

Severokórejský líder prejavil dychtivosť stretnúť sa s prezidentom USA čo najskôr a pred Juhokórejčanmi vyjadril pochopenie pre to, že Spojené štáty a Južná Kórea budú pokračovať neskôr v tomto roku so spoločnými vojenskými cvičeniami, dodal Čong Ji-jong.

Vzťahy zlepšila olympiáda

Vzťahy medzi oboma Kóreami sa zlepšili od ich spoločnej účasti na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu, pripomína spravodajská stanica BBC. Napätie medzi Severnou Kóreou a medzinárodným spoločenstvom vrcholilo minulý rok, keď Pchjongjang porušil rezolúcie Organizácie Spojených národov vykonaním série testov balistických rakiet a jadrovou skúškou v septembri.

Severná Kórea vo februári vyjadrila odhodlanie viesť dialóg medzi so Spojenými štátmi. Biely dom vtedy v reakcii uviedol, že chce vedieť, či záujem Severnej Kórey začať rokovania s USA predstavuje prvý krok smerom k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Trumpov súhlas s pozvaním na summit s Kim Čong-unom predstavuje podľa agentúry AP pozoruhodný obrat vo vzťahoch medzi týmito dvoma protivníkmi.

Pôjde o historický míľnik

Juhokórejský prezident Mun Če-in plánovaný summit medzi Trumpom a Kim Čong-unom ako "historický míľnik" pre mier na Kórejskom polostrove. Vyjadril sa tak prostredníctvom svojho hovorcu. "Ak sa prezident Trump a predseda Kim stretnú po medzikórejskom summite, úplná denuklearizácia Kórejského polostrova bude naozaj na dobrej ceste," uviedol Mun Če-in Mun, ktorý sa stretne s Kimom na summite v apríli na hraniciach medzi oboma krajinami.

Vyslovil tiež vďaku Trumpovi a Kimovi za ich "odvahu a múdrosť". Podľa agentúry Jonhap obzvlášť vyzdvihol "líderstvo prezidenta Trumpa, ktorý ochotne prijal pozvanie predsedu Kima". Tento počin neocenia len obyvatelia Južnej a Severnej Kórey, ale aj mierumilovní ľudia z celého sveta, dodal Mun s tým, že jeho krajina sa bude snažiť využiť túto "príležitosť, ktorá prišla ako zázrak".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok