Káva udržuje ľudstvo čulé. Aj jej však hrozí, že vyhynie

TA3 ČTK
31.3.2018 09:53

Zrejme si ráno, rovnako ako milióny ďalších ľudí, doprajete chutnú šálku kávy. O pár desaťročí už však nemusí chutiť rovnako, alebo nemusí byť vôbec. Výsledky niekoľkých vedeckých štúdií varujú, že klimatické zmeny ohrozujú aj drahocenné kávové zrná.

Káva udržuje ľudstvo čulé. Aj jej však hrozí, že vyhynie
ČTK/WAVEBREAK

Divoký kávovník mizne

Vedci a pestovatelia sa snažia nájsť spôsob, ako urobiť kávovník odolnejší, ale bez toho, aby klesla samotná kvalita kávy. Inými slovami, snažia sa zachrániť samotný druh, a pritom uchovať v kávových zrnách toľko chuti, koľko je len možné.

Austrálsky klimatický ústav predpovedá, že plocha pôdy, ktorá sa pokladá za vhodnú pre pestovanie kávy, by sa mohla do roku 2050 zmenšiť o polovicu, a do roku 2080 by mohla divoká káva úplne vyhynúť.

Podľa štúdie Kráľovských botanických záhrad v anglickom Kew by katastrofa mohla zasiahnúť Etiópiu, ktorá je rodiskom slávnej arabiky a zároveň piatym najväčším producentom kávy. Predpoklad ukazuje, že do konca storočia takmer 60 percent terajších kávovníkových oblastí v Etiópii zostane nekultivovateľných.

guatemala-coffee-rust-1ef3a27403cc4656894c64887770b93c_7f000001-2996-5981.jpg

Citlivka v kopcoch

Kávovník je citlivá rastlina. Stačí trocha nerovnováhy a kvalita úrody môže byť značne postihnutá. Káva arabika, ktorá pochádza z etiópskej vrchoviny, najlepšie rastie v nadmorskej výške od 800 do 2100 metrov, pri teplote od 18 do 22 stupňov Celzia s istým striedaním suchého a daždivého počasia.

Káva robusta, ktorá je ako názov napovedá odolnejšia, rastie v tropických oblastiach do výšky 800 metrov. Oproti arabike znáša lepšie vysoké teploty, ale je citlivejšia voči suchu.

Stúpajúce teploty a sucho ovplyvňujú nielen kvalitu kávy, ale podľa vedcov tiež uľahčujú šírenie niektorých chorôb do oblastí, ktoré boli kedysi ušetrené od horúčav. V Kostarike sa takzvaná kávová hrdza, pri ktorej listy napadá pleseň Hemileia vastatrix, posunula do výšky až 1400 metrov nad morom. Brazília, ktorá je najväčším svetovým producentom a vývozcom kávy, bola postihnutá suchom a hmyzom, a v tomto roku dokonca musela dočasne povoliť dovoz vietnamskej kávy robusta.

S teplejšou klímou budú kávovníky nútené presunúť sa do vyššie položených oblastí, čo by mohlo za istých klimatických podmienok viesť k lepšej chuti kávy. "Aróma a kvalita arabiky sa zhoršuje na miestach, kde je príliš horúco alebo príliš sucho," povedal Aaron Davis, jeden z autorov etiópskej štúdie. "Obvykle je z vyššej nadmorskej výšky lepšia káva, pretože sezóna zrenia je dlhšia pri nižších teplotách. Ale keď sú teploty až príliš nízke, ovplyvní to chuť negatívnym spôsobom," vyjadril sa odborník.

20070719-024250-ny407_7f000001-2a02-0e3e.jpg

Desiatky nových hybridov

Bohužiaľ, vo vyšších oblastiach je menej dostupnej pôdy pre pestovanie kávovníkov. Z hľadiska chuti je pre arabiku dôležité aj špecifické zloženie pôdy. Etiópia by mohla prísť o svoju kávu Harrar s vôňou čučoriedok, čiernej ríbezle a kardamónu. V širšom rozsahu sú ohrozené tradičné varianty ako Bourboun, Typica a Caturra, pretože sú náchylnejšie ku kávovej hrdzi, uviedol odborník iniciativy Coffee & Climate Peter Baker.

Kávové spoločnosti berú túto hrozbu vážne a investujú do vzniku nových odrôd arabiky, ktoré budú odolnejšie voči klimatickým zmenám a chorobám. V súčasnosti sa vo výskumných strediskách organizácie World Coffee Research testuje päť desiatok nových kávových hybridov.

Všetci experti sa ale zhodujú, že nové rastliny nebudú mať žiaden zmysel, ak sa nič neurobí pre ochranu životného prostredia, v ktorom kávovníky rastú. Všetko úsilie o záchranu kávy bude zbytočné, pokiaľ bude pokračovať globálne otepľovanie. Vedci varujú, že všetko má svoje hranice a nad 50 stupňov Celzia žiadna káva už jednoducho neporastie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok