Rusko ponúka svoj pyramídový radar pre európsku protiraketovú obranu

TASR
4.5.2012 22:36

Rusko by mohlo ponúknuť na využitie svoj rozsiahly radarový systém Don-2NP pri Moskve v rámci dohody s NATO o európskom protiraketovom štíte. Uviedol to dnes námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov.

Rusko ponúka svoj pyramídový radar pre európsku protiraketovú obranu
SITA

"Ak by sme sa dostali k dohode s NATO a USA, Don-2 by sa mohol stať súčasťou potenciálneho systému využiteľný proti možným hrozbám rakiet stredného a dlhého doletu," konštatoval Antonov na konferencii o protiraketovej obrane v Moskve.

Zdôraznil, že rokovania o tom, ako by mohol byť radar použitý, v súčasnosti neprebiehajú, informovala agentúra RIA Novosti. Rádiolokačná centrála Don-2 pri obci Sofrino v tvare zrezanej pyramídy začala operačnú činnosť okolo roku 1989 a bola kľúčovým bodom systému sovietskej protiraketovej obrany. Multifunkčný radar s plochou 100 metrov štvorcových a výškou 45 metrov má pokrytie 360 stupňov.
Rusko je spokojné s výsledkami trojdňovej medzinárodnej konferencie o raketovej obrane, ktorá sa dnes skončila v Moskve, povedal Antonov.

"Prišlo dosť veľa expertov zo zahraničia, NATO, OBSE, Spoločenstva nezávislých štátov, akademikov. Mali sme zaujímavé a užitočné diskusie," dodal. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin medzitým dnes vyhlásil, že Rusko nedovolí vytvorenie systému protiraketovej obrany, ktorý by narušil strategickú rovnováhu.
"Raketová obrana je ilúzia - nezáleží na tom, koľko peňazí do toho investujete. My nikdy nepripustíme vytvorenie systému, ktorý poruší strategickú rovnováhu," povedal počas návštevy ruského výrobcu rakiet NPO Mašinostrojenie blízko Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok