Centrista Bayrou podporí vo voľbách socialistu Hollandea

TA3
4.5.2012 21:42

Dnes o polnoci začína vo Francúzsku platiť volebné moratórium. Dvojica kandidátov za prezidenta Nicolas Sarkozy a François Hollande majú dovtedy poslednú šancu presvedčiť voličov, aby im dali v nedeľu svoj hlas.

Centrista Bayrou podporí vo voľbách socialistu Hollandea
SITA

Bayrou je známy francúzsky politik a bývalý minister školstva. Za centristické subjekty už kandidoval za prezidenta v rokoch 2002 a 2007. Vlani v novembri podľa očakávania oznámil aj kandidatúru v tohoročných voľbách, avšak v prvom kole získal iba 9,1 percent hlasov, keď ho s veľkým náskokom - skoro s dvojnásobným počtom hlasov - predbehla aj líderka ultrapravicového Národného frontu Marie Le Penová.
Le Penová pred troma dňami oznámila, že v nedeľu hodí do hlasovacej urny iba biely lístok, takže jej hlas nezíska ani jeden z dvojice prezidentských uchádzačov.

Bayrou s odpoveďou na otázku, koho podporí v súboji o Elyzejský palác, dlho váhal. Podľa informácií európskeho internetového denníka Euobserver, sa dnes napokon vyslovil pre Hollandea, ktorý má podľa prieskumov verejnej mienky náskok päť percent pred svojim pravicovým rivalom. Jeho oznámenie nepotešilo Sarkozyho fanúšikov, lebo úradujúci prezident očakával, že sa mu podarí získať ešte nejaké hlasy v centristickom tábore.

Bayrou bol deväť rokov šéfom strany Zväz za francúzsku demokraciu (UDF), avšak po tom, ako v roku 2007 s takmer 19 percentami hlasov iba tesne neprešiel do druhého kola prezidentských volieb, vytvoril vlastnú stranu Demokratické hnutie (MoDem).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok