Štáty V4 sa dohodli na vytvorení spoločnej bojovej jednotky

TASR
4.5.2012 20:20

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) do roku 2016 vybudujú spoločnú bojovú jednotku o sile 3000 vojakov, ktorá bude schopná zasahovať v rámci misií Európskej únie. Dohodli sa na tom ministri obrany Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska na dnešnej schôdzke v Litoměřiciach.

Štáty V4 sa dohodli na vytvorení spoločnej bojovej jednotky
SITA

"Do prvej polovice roku 2016 chceme zostaviť bojové zoskupenie pre sily Európskej únie. Bude to vlastne spoločná jednotka, ktorá bude mať silu viac ako 3000 vojakov," uviedol po rokovaniach český minister obrany Alexandr Vondra.

Už v roku 2015, pred dosiahnutím plných operačných schopností, by jednotka pod velením Poľska mala prejsť spoločným cvičením. Podľa Vondru je vybudovanie takýchto síl dôležitým signálom, "že štyri krajiny v strednej Európe sú schopné chopiť sa takýchto úloh bez toho, aby za nimi stála nejaká európska veľmoc".
Okrem toho chce V4 viac koordinovať obranné plánovanie jednotlivých krajín, spoločne cvičiť a tiež spoločne nakupovať vojenskú techniku a vybavenie, čo by malo ceny nákupov znížiť.

"Máme za sebou tri ťažké roky. Väčšina európskych krajín sa musela veľmi uskromniť v dôsledku ekonomickej krízy, čo znemožnilo alebo minimálne skomplikovalo obranné plánovanie," konštatoval Vondra.

Ministri sa dohodli, že po skončení mise NATO v Afganistane, kde majú Česko, Poľsko, Slovensko a Maďarsko spolu asi 3600 vojakov, budú spoločne pokračovať vo vojenských cvičeniach. V ostatných rokoch sa totiž väčšina cvičení plánovala a odohrávala v súvislosti s nasadením v Afganistane, konštatoval iDnes.cz.
Prvé spoločné manévre sa chystajú už budúci rok. Cvičenie Steadfast Jazz sa má podľa Vondru zamerať na spoločnú obranu zúčastnených krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok