U Trumpa po spore o clá končí hlavný ekonomický poradca

TA3 TASR
7.3.2018 06:39

Amerického prezidenta Donalda Trumpa opúšťa ďalší člen jeho tímu. Na svoju funkciu rezignoval hlavný ekonomický poradca Gary Cohn. Podľa Bieleho domu zostane 57-ročný investičný bankár na stoličke ešte niekoľko týždňov.

Cohn bol hlavným odporcom zavedenia ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré má v najbližších dňoch v úmysle oznámiť americký prezident. Stál tiež na čele úsilia, ktorého cieľom bolo presvedčiť Trumpa, aby od svojho úmyslu upustil. Ten však tlaku svojich ekonomických poradcov a zahraničných lídrov odolal a znovu zopakoval, že k zavedeniu dovozných ciel na oceľ a hliník dôjde v priebehu niekoľkých dní.

Vo vyhlásení, v ktorom oznámil svoj odchod z funkcie, Cohn uviedol, že mu bolo potešením pracovať v prospech amerického ľudu. Trump napriek vzájomným nezhodám vyzdvihol Cohnovu prácu a uviedol, že "svojej krajine preukázal výnimočnú službu". Americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že plánuje zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka, čím si vyslúžil kritiku aj z radov republikánskych kongresmanov. Zahraniční lídri zasa pohrozili odvetnými opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok