Británia rieši otravu ruského agenta, tvrdé slová adresovala Moskve

TA3 TASR
6.3.2018 22:16

Veľká Británia tvrdo zasiahne voči akejkoľvek krajine ak sa potvrdí, že stojí za priotrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripala. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Podľa agentúry Reuters aj stanice BBC minister tvrdé slová adresoval Moskve.

Vyšetrovanie vedie protiteroristická skupina

Vyšetrovanie nevysvetlenej choroby bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa teraz vedie britská protiteroristická polícia, hoci prípad nebol označený za teroristický incident. Metropolitná polícia oznámila, že vyšetrovanie bude viesť Protiteroristická policajná sieť, lebo "má špecialistov s odbornými znalosťami", ktorí sú potrební pri riešení tohto nezvyčajného prípadu.

Šéf protiteroristickej polície Mark Rowley uviedol, že hlavnou úlohou ich práce je odhaliť, čo spôsobilo spomínané náhle ochorenie. Dodal, že "toto vyšetrovanie je v prvých štádiách a akékoľvek špekulácie teraz nie sú nápomocné".

Sú v kritickom stave

Skripaľ a jeho dcéra sú v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v okresnej nemocnici v meste Salisbury na juhozápade Anglicka, a to od nedele 4. marca, keď skolabovali v uvedenom meste, informovala agentúra AP. Podľa informácií v britských médiách sa dvojica dostala do kontaktu s "neznámou látkou".

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v parlamente vyhlásil, že v súčasnosti na nikoho neukazuje prstom, ale všetkým vládam sveta odkazuje, že žiadny pokus o zabitie nevinného človeka na britskej pôde neostane nepotrestaný. Dodal, že incident v Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka.

Ten zomrel po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnou látkou v luxusnom londýnskom hoteli v roku 2006. V správe z roku 2016 britský sudca napísal, že atentát pravdepodobne schválil ruský prezident Vladimir Putin a vykonali ho ruské bezpečnostné služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok