Masové protesty zabrali, bývalý esenbák Ondráček končí

TA3 TASR
6.3.2018 17:02

Český komunistický poslanec Zdeněk Ondráček rezignoval z funkcie šéfa parlamentnej komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, ktorá vyšetruje trestné činy policajtov.

"Vyhodnotil som bezpečnostnú situáciu svoju a svojej rodiny," povedal Ondráček v Poslaneckej snemovni. V pondelok desaťtisíce ľudí protestovali proti Ondráčkovi na námestiach českých miest, pripomína spravodajský server iDNES.cz.

Ondráček zasahoval ako policajt Pohotovostného pluku v roku 1989 proti demonštrantom protestujúcim voči totalitnému režimu. Ondráček sa bráni, že dodržoval vtedajšie zákony, a nevyjadril žiadne poľutovanie nad tým, že mlátil bezbranných ľudí. Práve preto sa pri demonštráciách proti Ondráčkovi v rukách ľudí objavili symbolické "obušky" zo stočených kusov papiera.

Podľa informácií iDNES.cz o odchode Ondráčka vyjednávalo s komunistami pred rokovaním snemovne hnutie ANO Andreja Babiša. Medzitým šéf poslancov Občianskej demokratickej strany Zbyněk Stanjura navrhol Ondráčkovo odvolanie. "Podieľal sa na represiách ľudí, ktorí vyjadrovali svoje názory," zdôvodnil tento návrh predseda ODS Petr Fiala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok