Polícia upresnila, ako to bolo s Krajmerom na mieste vraždy novinára

TA3 TASR
6.3.2018 14:29

Polícia po obvineniach Igora Matoviča spresnila svoje stanovisko k prítomnosti šéfa národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera na mieste činu vo Veľkej Mači, kde zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Plnil tam vraj "v plnom rozsahu" úlohy súvisiace s objasňovaním tohto trestného činu.

Nevidia dôvod podrobne informovať

Prezídium Policajného zboru spresnilo vyhlásenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten uviedol, že sa Krajmer na mieste činu nemal pohybovať ani vo dvore, ani v dome. "Prezident Policajného zboru v čase svojho vyjadrenia nemal podrobnú informáciu o pohybe riaditeľa NPKJ na mieste činu a vychádzal z fotografie z miesta činu, ktorá bola zverejnená v médiách," informovala polícia.

Riaditeľ NPKJ prišiel podľa nej na miesto činu asi po desiatich hodinách od objavenia tiel aj spoločne s riaditeľom NAKA Petrom Hraškom na jednom služobnom aute. „Pričom plnil úlohy na pokyn riaditeľa NAKA. Nevidíme dôvod podrobne informovať o prítomnosti a pohybe funkcionára NAKA na mieste činu, ktorý NAKA vyšetruje,“ uviedlo prezídium.

Podáva trestné oznámenie

Krajmer v súvislosti s medializovanými informáciami poslancov Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Igora Matoviča podáva trestné oznámenie za ohováranie a žalobu na ochranu osobnosti. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyslovila poslankyňa Ďuriš Nicholsonová podozrenie týkajúce sa prítomnosti šéfa protikorupčnej jednotky NAKA na mieste vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky, hoci prípad nespadá pod jeho pôsobnosť. "Bol tam zametať stopy?" pýtala sa ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

OĽaNO na pondelkovej tlačovej konferencii v parlamente kritizovalo Krajmerovu prítomnosť na mieste vraždy Kuciaka. Podľa hnutia tam nemal čo hľadať. „Otázka stojí, odkiaľ pán Krajmer vedel o Talianoch, a keď teda minister vnútra neklamal, mohol jedine Jána Kuciaka odpočúvať, aby zistili, či im náhodou nejde po krku,“ uviedol

Matovič, podľa ktorého je druhou možnosťou, že Krajmer vie o páchateľoch vraždy a bol na mieste činu zametať stopy.
Prezídium Policajného zboru tieto informácie o Krajmerovi považuje za spochybňovanie práce, praktických skúseností, odbornosti a osobný útok na dlhoročného policajta, ktorého jednotka sa podieľa aj na objasňovaní dvojnásobnej vraždy.

Kuciak písal aj o ňom

Policajný prezident Tibor Gašpar je podľa Igora Matoviča najväčšou prekážkou pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy. Na tlačovej konferencii povedal, že aj šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Krajmer je jednou z podozrivých osôb, pretože aj o ňom písal zavraždený Kuciak.

"Pán Krajmer mal rovnaký motív, ako všetci tí, o ktorých písal zavraždený Ján Kuciak. O jeho prepojení na oligarchu Norberta Bödöra, ktorý si dosadil svojich ľudí na najvyššie miesta polície. Premiér Robert Fico v jeho SBS-ke bol minimálne štyrikrát na rôznych oslavách. To je absolútne nemysliteľné," uviedol Matovič.

Podľa Matoviča klamal v priamom prenose nielen policajný prezident Gašpar, ale aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý uviedol, že Krajmer preveroval takzvanú "taliansku stopu". V pondelok ráno však podľa Matoviča ešte nebolo známe, na čom konkrétne Ján Kuciak pracoval, preto je podľa neho logické, že novinára polícia nejakým spôsobom monitorovala. Opozičný poslanec však na svoje tvrdenia nemá dôkazy. Chce vysvetlenie aj od kompetentných v Slovenskej informačnej službe, ktorá má monitorovať všetky podozrivé aktivity v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok