Grécka ekonomika sa po desaťročí dostala do plusových čísiel

TA3 TASR
5.3.2018 16:02

Grécko sa dostáva z krízy, aj keď pomalšie, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt je ešte stále o štvrtinu nižší než pred úrovňou z roku 2008. Ekonomika krajiny však vlani opäť expandovala po takmer desaťročí poklesu.

Grécka ekonomika sa po desaťročí dostala do plusových čísiel
SITA/AP

HDP za celý rok 2017 stúpol o 1,4 %, uviedol grécky štatistický úrad Elstat. Rast bol o niečo slabší, než očakávalo ministerstvo financií a Európska komisia. Obe inštitúcie počítali so zvýšením HDP o 1,6 %. Prognózy pre tento rok sú podstatne optimistickejšie. Atény rovnako ako Brusel predpovedajú expanziu o 2,5 %. S rovnakým tempom rastu počíta EK aj v roku 2019. Kým sa však výkon gréckej ekonomiky dostane na predkrízovú úroveň, prejde ešte veľa času. Aktuálne je približne o štvrtinu slabší v porovnaní s rokom 2008.

Grécko v roku 2008 zasiahla hospodárska krízy a od roku 2010 ho sužuje aj dlhová kríza. Krajinu pred bankrotom zachránili medzinárodní veritelia, ktorí jej poskytli už tri balíky finančnej pomoci. Tretí by sa mal skončiť v auguste. Premiér Alexis Tsipras očakáva, že Atény sa potom budú opäť financovať na trhu. Podmienkou záchranných balíkov boli úsporné opatrenia, ktoré spôsobili, že priemerný príjem padol o 25 %.

Hlboké stopy zanechala dlhodobá kríza predovšetkým na trhu práce. Miera nezamestnanosti síce už nie je taká vysoká ako pred tromi-štyrmi rokmi, keď sa nachádzala na úrovni 25 % až 27 %. Aktuálne sa pohybuje tesne pod hranicou 21 %, stále je však mimoriadne vysoká. Navyše, v prípade viac než 60 % nových pracovných miest ide o prácu na čiastočný úväzok alebo príležitostnú prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok