Odpočúvali Kuciaka pred vraždou? OĽaNO chce vedieť pôvod informácií

TA3 SITA
5.3.2018 14:46

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti žiada vysvetlenie, čo robil na mieste činu vrážd Jána Kuciaka a jeho snúbenice šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert Krajmer. Poslanci to uviedli na tlačovej konferencii, kde dodali, že existujú iba dve možnosti - buď zahladzoval možné stopy, alebo mal informácie z odpočúvania novinára Kuciaka.

Na mieste činu

"Minister vnútra Robert Kaliňák v priamom prenose na RTVS prezradil to, čo nemal. Na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice bol prítomný vysokopostavený policajt z NAKA. Je to však veľmi zvláštne, pretože šéfuje protikorupčnej jednotke, kým vraždy patria do pôsobnosti protizločineckej jednotky. Pán Krajmer je pritom jeden z najbližších ľudí podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý vo veľkom obchoduje so štátom, navyše o jeho prepojení na vládnu stranu písal zavraždený novinár," uviedol Matovič.

Minister Kaliňák uviedol v nedeľnej relácii RTVS o 5 minút 12, že Krajmer bol na mieste vraždy novinára, pre vyšetrovanie takzvanej "talianskej stopy". Podľa opozičných poslancov však ešte v pondelok ráno nebolo známe, na čom zavraždený novinár pracoval.

Krajmer tak podľa nich mohol disponovať informáciami z odpočúvania Jána Kuciaka. To, či bolo legálne, alebo nelegálne, respektíve, či k monitorovaniu vôbec prišlo, nevedeli poslanci podložiť dôkazy. Podľa ich vyjadrení čakajú aj na zriadenie parlamentnej komisie, ktorá má za úlohu kontrolovať využitie odpočúvacích zariadení.

Blokujú vytvorenie komisie

Podľa poslanca Gábora Grendela koalícia zámerne blokuje vytvorenie takejto komisie pre problémy s poslancom Ľubomírom Galkom. "Už dva roky žiadame, aby koalícia prestala bojkotovať vytvorenie potrebnej komisie, v ktorej pôsobnosti je napríklad aj kontrolovanie využitia technických prostriedkov na odpočúvanie. Ja sa teraz pýtam rovnako ako pred časom pán premiér Fico, teda v čí prospech? Vyzývam koalíciu, aby táto komisia vznikla a mohli sme skontrolovať, či náhodou pán Kuciak nebol odpočúvaný," priblížil Grendel.

Zástupcovia hnutia OĽaNO chcú diskutovať so zástupcami parlamentnej aj neparlamentnej opozície o spoločnom koordinovanom postupe. Matovič uviedol, že by sa tak mohlo stať už do konca tohto týždňa. Ako na záver doplnil poslanec, prezident Andrej Kiska v súvislosti s avizovanými rokovaniami parlamentných strán ešte telefonicky hnutie nekontaktoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok