Polícia i prokuratúra zrejme pochybili, tvrdí generálny prokurátor

TA3 TASR
4.3.2018 13:00

Pri posudzovaní trestného oznámenia za vyhrážanie, ktoré podal zavraždený novinár Ján Kuciak, zrejme pochybila polícia aj prokurátor. Potvrdil to generálny prokurátor Ján Čižnár v relácii V politike. Nie je vylúčené, že za to vyvodí aj zodpovednosť. Oznámenie o vyhrážaní ale podľa Čižnára nesúvisí s vraždou.

Štát má silu a vie udrieť

Ak sa potvrdí, že smrť novinára Jána Kuciaka súvisí s jeho prácou, prerazili sa tým všetky princípy právneho štátu, uviedol Čižnár. "Ak sa toto stalo u nás, nastal čas dokázať, či sa to niekomu páči, alebo nie, že tento štát má silu a vie udrieť v takýchto prípadoch a dokázať tým, ak sa ten motív potvrdí, že sa to v tomto štáte viac nezopakuje,” vyhlásil Čižnár.

Informoval o stretnutí so špeciálnym prokurátorom a policajným prezidentom, na ktorom sa vyhodnocovali nové informácie súvisiace s prípadom, na základe ktorých sa črtajú ďalšie verzie, o ktorých odmietol informovať. ”Chcem informovať verejnosť, ale vtedy, keď budem mať niečo objektívne zadokumentované a keď viem, že toto je naozaj stopa, o ktorej môžem verejnosť iba do tej miery informovať, že už sme sa niečoho konkrétneho zachytili,” dodal generálny prokurátor.

Slovensko podľa neho možno označiť za demokratický štát, ale ak by sa niečo podobné opakovalo, pochyboval by o tom. "Ak sa potvrdí, že ten motív, ktorý sa tu stále preberá a ktorý ja ešte nepovažujem za až tak preukázaný, ale robí sa na tom, tak to vnímam ako niečo strašné, ako niečo s čím som sa za 32 rokov pôsobenia na prokuratúre nestretol," uviedol Čižnár, podľa ktorého neostáva nič iné len všetky zákonné prostriedky uplatniť drastickou silou. "Inak ľudia, ktorí to majú na svedomí, nedostanú odkaz od štátu, že štát je silnejší ako oni. A ak by štát nebol silnejší ako oni, tak tu nehovorme o právnom štáte."

Vyšetrovanie pod medzinárodnou kontrolou

Čižnár v TA3 informoval, že slovenskí prokurátori pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky nadviazali priamy kontakt s talianskymi orgánmi. Generálny prokurátor chce preveriť aj doterajšie vyšetrovanie aktivít skupín pôsobiacich na východe Slovenska, o ktorých novinár písal.

"Skúmali sme konkrétne možnosti zriadenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu, kde budeme minimálne my a talianska strana,” uviedol Čižnár, podľa ktorého mu spoluprácu ponúkol aj najvyšší štátny zástupca z Českej republiky. Čižnár priznal, že na Slovensku v tejto súvislosti už pôsobia zahraniční experti. "My už tu máme minimálne piatich expertov z Europolu, ktorí sú nezávislí," špecifikoval generálny prokurátor a dodal, že spoluprácu nadviazali aj so Scotland Yard a FBI.

Čižnár súčasne odmietol možnosť manipulovania vyšetrovania. "Pýtam sa, ak sú tam títo ľudia, nezávislí od našich orgánov, ak tam budú pri tých úkonoch, neviem si predstaviť, že by si niekto dovolil to vyšetrovanie manipulovať alebo niekde zavádzať. To vyšetrovanie je už teraz 'pod medzinárodnou kontrolou'," uviedol Čižnár s tým, že osloví so žiadosťou o pomoc aj štyri veľvyslanectvá na Slovensku.

Preverujú právne aktivity na východe

Generálny prokurátor nevylúčil, že vražda Jána Kuciaka súvisela s udalosťami, o ktorých písal. "Ja tú verziu nemôžem vylúčiť a práve preto sa analyzovali veci, ktoré chcel J. Kuciak zverejniť. Spravila sa veľká analýza. Bolo vylustrovaných 73 vecí, v ktorých je podozrenie alebo sa preverujú práve aktivity týchto skupín, ktoré na východe Slovenska pôsobia,” povedal a doplnil, že všetky tieto spisy stiahnu na generálnu prokuratúru a preskúmajú.

"Ak zistím, že na jednom mieste bolo tých vecí koncentrovaných neúmerne veľa, budem sa pýtať ľudí, ktorí sú za to zodpovední, prečo sa nezasiahlo skôr, ak takéto poznatky boli, a dnes nemusela byť táto verzia, ktorá je,” konštatoval Čižnár, ktorý po kontrole v prípade pochybení nevylúčil personálne ani iné opatrenia, "ktoré sa pánom prokurátorom nebudú páčiť."

Čižnár nevidí dôvod, aby mali byť politici informovaní viac než verejnosť, a zároveň odmieta, aby politické strany túto vraždu zneužívali. "Ide nám o to, aby sa morbídny, hnusný čin objasnil, ale ak si niekto bude robiť PR na smrti dvoch mladých ľudí, to je u mňa zvrátené a nepomáha to vyšetrovaniu," povedal generálny prokurátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok