Dzurinda prepúšťal diplomatov a zamestnával straníkov, tvrdí MZV

SITA
4.5.2012 14:34

Politickí nominanti na ministerstve zahraničných vecí si musia byť vedomí toho, že s odchodom ich politickej strany z rezortu sa končí legitimita ich pôsobenia na ministerstve, tvrdí hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Dzurinda prepúšťal diplomatov a zamestnával straníkov, tvrdí MZV
SITA

Bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda, ktorý bol zároveň šéfom SDKÚ-DS, spolitizoval rezort diplomacie, prepustil 70 kariérnych diplomatov a prijal 87 nových zamestnancov, prevažne priamych straníckych nominantov, tvrdí súčasné vedenie ministerstva zahraničných vecí. Nový šéf diplomacie Miroslav Lajčák chce preto odlíšiť dve skupiny zamestnancov, ktorými sú kariérni diplomati a politickí nominanti.
"Pokiaľ ide o druhú skupinu ľudí, tí si musia byť vedomí toho, že s odchodom ich politickej strany z rezortu sa de facto končí aj ich zvýhodňovanie, ktoré požívali v rámci ich pôsobenia v rezorte, ako aj samotná legitimita ich pôsobenia na ministerstve," povedal agentúre SITA hovorca ministerstva Boris Gandel. Koľko straníckych nominantov na ministerstve pracuje a aké konkrétne plány s nimi Lajčák má, Gandel nechcel priblížiť. "Čo sa týka konkrétnych krokov, nepovažujem za korektné riešiť ich skôr v médiách, než dôjde k ich samotnej realizácii," doplnil.

Na ministerstve po nástupe Lajčáka na svojich postoch skončili traja generálni riaditelia. Dvaja z nich, ktorí boli podľa Gandela ako politickí nominanti dosadení do vysokých riadiacich funkcií bývalým vedením bez predchádzajúcej príslušnej praxe, sa dohodli na skončení štátnozamestnaneckého pomeru. Tretí exriaditeľ, dlhoročný kariérny diplomat, sa pripravuje na vyslanie do cudziny. "To znamená, že k dnešnému dňu z MZV zatiaľ neodišiel ani jeden zamestnanec. K dnešnému dňu MZV SR prijalo 13 zamestnancov z toho je 11 zamestnancov, ktorí na MZV SR v minulosti pracovali," tvrdí Gandel. Lajčák však už odvolal šéfa Správy služieb diplomatickému zboru, riaditeľa Správy účelových zariadení MZV SR a riaditeľa Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS).

Rezort zahraničných vecí podľa Gandela vždy patril k rezortom, ktoré nepodliehali tlaku politických strán a vlády vždy rešpektovali, že zamestnanci ministerstva sú kariérni diplomati, nie politickí nominanti. "Každá z doterajších vlád, s výnimkou tej prechádzajúcej, toto pravidlo rešpektovala," dodal hovorca. Lajčák chce rezort podľa jeho slov profesionalizovať, o čom svedčí aj skutočnosť, že "ani jeden z oboch štátnych tajomníkov, ani vedúci služobného úradu nie sú politickí nominanti vládnej strany Smer-SD, ale ide o ľudí s dlhoročnými skúsenosťami v rezorte diplomacie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok