TB SaS o ministerke pôdohospodárstva a talianskej mafii

TA3
2.3.2018 17:45

Liberáli zo strany Sloboda a Solidarita tvrdia, že ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vedela o aktivitách talianskej mafie na východe Slovenska. Podľa SaS Matečná pôsobila dokonca v minulosti ako šéfka Slovenského pozemkového fondu a schválila Talianovi Antoniovi Rodovi v rekordne krátkom čase prenájom pozemkov, na ktoré následne čerpal eurofondy.

Reakcia na tlačovú konferenciu strany Sloboda a solidarita

Gabriela Matečná razantne odmieta scestné obvinenia opozície

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa ostro ohradzuje voči akýmkoľvek obvineniam v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Ide o čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami.

Ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov.

Štatutári SPF podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií. S firmami prepojenými na talianske firmy boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko.

Za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo Slovenského pozemkového fondu stala vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu. Transparentnosť a zverejňovanie informácií je v súčasnosti prioritou celého agrorezortu. Vykonali sme už množstvo konkrétnych opatrení vo všetkých inštitúciách patriacich do pôsobnosti ministerstva.

Poslankyňa NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová na dnešnej tlačovej konferencii spomínala v súvislosti s talianskym klanom a agrodotáciami v roku 2015 aj firmu TRA.CE.R export-import. Upozorňujeme, že Antonio Roda a Chiara Roda sa stali spoločníkmi vo firme TRA.CE.R export-import, s.r.o. až 4. marca 2016. Teda v čase podpisu nájomnej zmluvy, resp. jej dodatkov počas pôsobenia Gabriela Matečnej v Slovenskom pozemkovom fonde, nemala firma na rodinu Rodovcov žiadne majetkové prepojenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok