OĽaNO kritizuje SIS aj SNS, Hoľko vylúčil priateľské vzťahy s Vadalom

TA3 TASR SITA
2.3.2018 15:02

Opozičná strana OĽaNO kritizovala údajné prepojenie kalábrijských Talianov z posledného článku zavraždeného Jána Kuciaka a ľudí zo SNS. Upozornili tiež na údajné zlyhanie SIS. Šéf služobného úradu ministerstva obrany akékoľvek priateľské kontakty so zadržaným podnikateľom Antininom Vadalom odmieta a hovorí, že Vadalova firma podvádzala a klamala.

Hoľko: Žiaden kontakt neudržiavam

Predstavitelia Slovenskej národnej strany sú prepojení na Talianov z východného Slovenska napojených na kalábrijskú mafiu. Pred novinármi to konštatoval predseda strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Kontakt s Antoninom Vadalom mala podľa neho firma šéfa služobného úradu ministerstva obrany Jána Hoľka, ktorý je pravou rukou predsedu SNS Andreja Danka a tiež šéfom služobného úradu ministerstva obrany.

„Danko mlčí, lebo Hoľko, jeho pravá ruka, jeho sused, spoločník vo firme a obchodný partner je zároveň obchodným partnerom talianskeho mafiána,“ vyhlásil Matovič s tým, že Hoľko má na starosti jeden z najväčších nákupov na ministerstve obrany, a to nákup obrnených vozidiel pre slovenskú armádu.

"Vylučujem akékoľvek priateľské vzťahy s uvedeným pánom. Opak je pravdou. Spoločnosť Sofos bola podvedená a oklamaná firmou uvedeného pána pri nákupe výpočtovej techniky. Pohľadávka od firmy uvedeného pána bola zo strany firmy Sofos vymáhaná a tovar vrátil. Uvedenú skutočnosť preveril v danom čase aj Daňový úrad v Košiciach. Žiadny kontakt s uvedeným pánom neudržiavam a dôrazne to odmietam," reaguje Hoľko v stanovisku ministerstva obrany.

Vadalu monitorovali

Poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová upozornila aj na zlyhanie Slovenskej informačnej služby, ktorá má na starosti zbieranie informácií o organizovanom zločine a o ohrození utajovaných skutočností. Tajná služba podľa nej firmu Antonina Vadalu pred rokom monitorovala, no nik nevie, ako so zistenými informáciami naložila a prečo nebol nik upozornený na možné bezpečnostné riziko.

Matovič v tejto súvislosti poznamenal, že talianska prokuratúra na boj proti mafii pred časom upozornila slovenské orgány, aby monitorovali skupinu Talianov na východe Slovenska napojených na kalábrijskú mafiu, no tie nekonali.

Matovič preto opäť vyzval premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby odstúpili, lebo „výsledkom ich práce sú dvaja mŕtvi mladí ľudia“. „Urobili zo Slovenska čiernu dieru v strede Európy,“ vyhlásil s tým, že ak Kaliňák do utorka neodstúpi, opozícia „už vytiahne politické nástroje boja“, ako je napríklad zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie vlády. Za kľúčové totiž Matovič považuje vyriešiť problém previazanosti politiky a polície, čo táto vláda nebude nikdy schopná urobiť.

Tajní reagujú

Slovenská informačná služba si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s tragickou udalosťou, to je so spáchaným trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Informoval o tom hovorca SIS Branislav Zvara. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," zdôraznil ďalej Zvara.

Pripomenul, že práca SIS v tejto súvislosti v rámci spravodajsko-operatívnych aktivít, ako aj jej konkrétne výsledky, sú podľa zákona utajovanou skutočnosťou a z toho dôvodu ich SIS nesmie zverejniť. "Rovnako však ubezpečujeme, že tieto utajované informácie v minulosti boli a sú aj v tomto prípade poskytované zákonom určeným štátnym orgánom," dodal na záver Zvara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok