Koalícia prišla o poslanca, prekážajú mu prepojenia na politikov

TA3 TASR
2.3.2018 11:44

Poslanec Igor Janckulík odchádza z klubu Mosta-Híd a vládnej koalície. Považuje vraj za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané.

Bude pôsobiť ako nezaradený

V parlamente bude Janckulík pôsobiť ako nezaradený poslanec. Informoval o tom vo svojom stanovisku. "Oznamujem moje rozhodnutie ďalej nepodporovať vládnu koalíciu. Toto rozhodnutie súvisí s mojím včerajším vyjadrením, že považujem za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané," uviedol Janckulík.

V parlamente sa ako nezaradený poslanec mieni ďalej snažiť pomáhať bežným ľuďom, ako sa usiloval podľa vlastných slov aj doteraz. S predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa rozišli korektne. Svoj krok s ním Janckulík prebral.

Janckulík odchod naznačoval už pred štvrtkovým rokovaním rozšíreného predsedníctva strany. Po ňom Bugár informoval, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal odstúpiť. Uviedol, že v strane naďalej prevláda takýto názor, ale na upokojení situácie v prvom rade musí konať Smer-SD. Podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Koľko budú bugárovci čakať, nie je jasné. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok.

O zotrvaní Gašpara má rozhodnúť Kaliňákov nástupca

Odchod Janckulíka z poslaneckého klubu Mosta-Híd a vládnej koalície je podľa šéfa strany Béla Bugára v poriadku a problém v ňom nevidí, uviedol v rádiu Expres. Na odchode sa podľa jeho slov s Janckulíkom dohodol. "Je to absolútne v poriadku," skonštatoval Bugár. Myslí si, že Janckulík bude vládnu koalíciu podporovať aj naďalej. Avizoval, že pri dôležitých návrhoch s ním zakaždým budú rokovať. "Takže to problém nie je," doplnil.

Medializované informácie, že by mohla podať demisiu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ak neodíde šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), Bugár odmietol. Tvrdí, že žiadne ultimátum ministerka nedávala.
Očakáva však, že Kaliňák zváži odchod ako politické gesto vzhľadom na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a urobí ho. Samotný rezort vnútra by Smeru-SD Bugár nebral. "Lopta je na strane Smeru-SD, keď budú reagovať, my si potom na základe toho urobíme nejaké závery," skonštatoval Bugár.

Na odchode policajného prezidenta Tiboša Gašpara netrvá. Ako poznamenal, ide mu o vyvodenie politickej zodpovednosti, a to je na členovi vlády. O zotrvaní Gašpara by mal podľa Bugára rozhodnúť Kaliňákov nástupca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok