Ukrajina by sa mala vyzbrojiť americkými strelami za desiatky miliónov

TA3 TASR
2.3.2018 06:23

Spojené štáty plánujú predať Ukrajine 210 protitankových riadených striel typu Javelin a 37 odpaľovacích zariadení. Informoval o tom denník Washington Post.

Ukrajina by sa mala vyzbrojiť americkými strelami za desiatky miliónov
SITA/AP

V liste adresovanom Kongresu americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že dodávku protitankových striel Ukrajine v hodnote 47 miliónov dolárov schvaľuje. Kongres má teraz 30 dní na to, aby obchod zastavil, čo však v tomto prípade nemožno očakávať, keďže zákonodarcovia poskytnutie smrtiacich zbraní Ukrajine sami dlhodobo požadujú. V prípade, že Kongres obchod schváli, Spojené štáty dodajú Ukrajine rakety z vlastných armádnych zásob.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani v decembri rozhodla poskytnúť Kyjevu moderné obranné systémy v rámci úsilia Washingtonu o vybudovanie dlhodobej obranyschopnosti Ukrajiny, aby "mohla brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a odradiť ďalšiu agresiu" zo strany Ruska.

Najnovší krok Washingtonu podľa AP pravdepodobne vyostrí napätie vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktoré podľa amerických predstaviteľov poskytuje výzbroj a výcvik separatistickým povstalcom na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok