Povedali vám? Strava počas liečenia z covidu je radikálne iná! Čo už nejesť?

TA3/bd
24.5.2021 18:04

Výskyt infekcií Covid-19 spôsobil všade na svete rastúce spoločenstvo domácich kuchárov, ale aj ochotných susedov a dobrých samaritánov, ktorí ponúkajú jedlá pre pacientov v domácej izolácii, či seniorov. Aj vďaka týmto ľuďom mali tisíce pacientov a ich rodiny o starosť menej. Avšak, treba si vypočuť aj lekárov a odborníkov na výživu. Na ktoré jedlá treba s covidom v tele pamätať a ktoré vylúčiť?

Povedali vám? Strava počas liečenia z covidu je radikálne iná! Čo už nejesť?
Pexels

Pikantné a vyprážané NIE

Odborníci vyzývajú pacientov, aby sa vyhýbali pikantným a vyprážaným jedlám, pretože by mohli zhoršiť zdravotné riziká. Vyvarujte sa dráždivým jedlám, ktoré zvyšujú nevoľnosť a žalúdočné problémy, ktoré sa pri liečbe Covid-19 vyskytujú.

Pacienti by sa mali prísne vyhýbať aj nezdravým, spracovaným a konzervovaným potravinám kvôli prítomnosti konzervačných látok. Dbajte na dostatočné množstvo probiotík a fermentovaných potravín, ako je jogurt a pod. Počas prípravy udržujte jedlo vždy čerstvé a čerstvo uvarené. Konzumujte ovocie vždy iba čerstvé a prísne dodržiavajte pri varení všetky hygienické postupy.

Uprednostňujte pri liečení z koronavírusu výživu pred chuťou!

pexels-burst-545021_0a140370-c284-c5db.jpg

Ťažšie sa prehĺta

Mnoho pacientov s covidom má počas obdobia zotavovania sa ťažkosti s prehĺtaním, takže by mali začať s mäkkým jedlom a tekutou stravou a jesť v pravidelných časových intervaloch. Konzumácia veľkých dávok naraz môže byť pre nich ťažká.

Jedlá by mali byť dobrým zdrojom bielkovín, železa, vitamínu A, vitamínu C a D, zinku a selénu. Sú užitočné pri rýchlejšej rekonvalescencii. Ľahko dostupné zložky v strave a ochucovadlá, ktoré zvyšujú imunitu sú napríklad kurkumový prášok (bohatý na železo), horčičné semiačka (bohaté na železo a zinok), mandle (bohaté na zinok), lístky mäty (bohaté na železo, selén, vitamín C, beta karotén), do jedál by sa mali pridávať aj listy koriandra (bohaté na železo, vitamín C).

pexels-angele-j-128402_0a140371-c2c9-53b2.jpg

Nemeňte radikálne jedálniček

Netreba byť zbrklí a podliehať nejakej stravovacej vlne. Počas liečby nemeňte radikálne jedálniček a nediétujte. Ak máte aj iné zdravotné komplikácie ako je cukrovka, poraďte sa s lekárom, ako sa stravovať. Jedzte jedlo s nízkym obsahom tuku a zeleninu s vysokým obsahom vody, ako je napríklad uhorka. Vyhýbajte sa baleným pochúťkam alebo fastfoodu. Jedzte vyvážené jedlo, dobrú zmes bielkovín, sacharidov, tukov a vlákniny. Ak si jedlo objednávate, najlepší a najbezpečnejší bude výber niečoho vegetariánske. Uprednostňujte výživu pred chuťou!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok