Stovky ľudí si v Nitre a Šali uctili pamiatku zavraždeného novinára

TA3 TASR
27.2.2018 20:25

Približne 400 ľudí si 27. februára prišlo uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Obaja boli absolventmi Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Stovky ľudí si v Nitre a Šali uctili pamiatku zavraždeného novinára
SITA/Martin Havran

Pridali sa aj ďalší ľudia

Spomienku, ktorej predchádzal smútočný pochod mestom, zorganizovali študenti UKF z katedry žurnalistiky, kde študoval a neskôr aj prednášal Ján Kuciak a z katedry archeológie, ktorú absolvovala Martina Kušnírová. Spomienkový pochod sa začal pred sídlami katedier, neskôr sa všetci účastníci stretli pri Mariánskom stĺpe na Svätoplukovom námestí.

K študentom sa postupne pridali aj ďalší ľudia, ktorí na pamiatku zavraždených obetí v tichosti zapaľovali sviečky. „Janko bol študent žurnalistiky na UKF, potom tu pôsobil ako doktorand a aktuálne bol externým pedagógom. Jeho smrť nás hlboko zasiahla, morálne, ľudsky... Takže vzdávame česť jeho pamiatke,“ povedala vedúca katedry žurnalistiky na UKF Marcela Antošová.

Nesúhlasia s mafiánskymi praktikami

Zavraždenie bývalých študentov nitrianskej univerzity už ostro odsúdil aj rektor UKF Ľubomír Zelenický, ktorý vyjadril hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a pozostalým. „UKF v Nitre vyjadruje svoje hlboké rozhorčenie nad tragédiou, ktorá zasiahla životy dvoch mladých ľudí a odsudzuje akýkoľvek akt násilia spáchaného na človeku,“skonštatoval Zelenický.

Pietna spomienka na zavraždeného novinára a jeho priateľku sa konala aj v Šali, kde sa ľudia stretli pred Pamätníkom obetiam komunizmu. „Smrť Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači nenecháva ľahostajných ani nás, občanov Šale. Nesúhlasíme s mafiánskymi praktikami a zastrašovaním. Chladnokrvná vražda novinára nemá v slobodnej krajine miesto. Krajina, kde vraždia novinárov, nie je slobodná krajina,“uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na mestskej webovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok