Muža prepustili z väzenia po 68 rokoch. Musí si zvykať na nový svet

TA3
15.5.2021 11:00

Joe Ligon je najstarší odsúdený Američan, ktorý sa do väzenia dostal ako tínedžer. Dnes už 83-ročný muž z Alabamy si od roku 1953 až do februára 2021 odpykával trest v jednej z pensylvánskych väzníc. Dôvodom bola séria útokov, ktorých sa mal ako 15-ročný zúčastniť spolu s ďalšími mladíkmi. Výsledkom bolo šesť zranených a dvaja mŕtvi.

Muža prepustili z väzenia po 68 rokoch. Musí si zvykať na nový svet
TASR/AP (ilu)

Ligon pre BBC uviedol, že ostatných tínedžerov zapojených do zločinu ani poriadne nepoznal. Stretával ich počas potuliek po okolí. Polícia Joea zadržala ako prvého. Na policajnej stanici mal bez právnej pomoci stráviť päť dní. „Na polícii mi dali prehlásenie, ktoré som mal podpísať. Hovorilo o tom, že som zapletený do vraždy. Nikoho som nezabil,“ dodáva Joe.

Joea súd uznal vinným z dvoch vrážd prvého stupňa. Jeho právnik Bradley Bridge však svojho klienta obhajuje a tvrdí, že nikdy nikoho nezabil.

Pennsylvánia je jedným zo šiestich amerických štátov, kde väzni odsúdení na doživotie, nemali možnosť podmienečného prepustenia.

Dieťa, ktoré spáchalo tieto tresné činy v roku 1953, už neexistuje. Osoba, ktorá v roku 2021 vyšla z väzenia dospela, má 83 rokov, zmenila sa a nepredstavuje žiadnu hrozbu. Ligon splatil spoločnosti všetku škodu, ktorú napáchal. Je vhodné, aby posledné roky svojho života strávil na slobode,“ prezradil Ligonov právnik.

Smutné detstvo

Joe bol podľa svojich slov vždy samotársky typ. Narodil sa v Alabame do chudobnej rodiny. Žil spolu so starými rodičmi z matkinej strany. Nemal veľa priateľov. Ako trinásťročný sa presťahoval do Philadephie. So školou a učením mal problém, nevedel dokonca ani písať a čítať. Naučil sa to až počas pobytu vo väzení, kde sa snažil udržovať v dobrej kondícii aj vďaka boxovaniu.

Dlhá cesta na slobodu

V 70. rokoch mu bola od pensylvánskeho guvernéra ponúknutá možnosť podmienečného prepustenia formou milosti. Dvaja odsúdení túto ponuku prijali, Ligon ju však odmietol.

V roku 2017 odmietol možnosť podmienečného prepustenia znova. Rok predtým totiž Najvyšší súd rozhodol, že nepodmienečné tresty odňatia slobody bez možnosti predčasného prepustenia pre mladistvých odporujú americkej ústave.

Toto rozhodnutie umožňovalo, aby bol Ligon odsúdený v roku 1953 na neobmedzenú dobu 35 rokov až doživotie, podmienečne prepustený, pretože vo väzení strávil viac ako 60 rokov. Znovu to však odmietol kvôli tomu, že predčasné prepustenie by mu pod podmienkou dodržovania ochranného dohľadu neposkytlo slobodu, akú si prial,“ dodal právnik pre CNN s tým, že by Ligon musel byť do konca života pod dohľadom štátnych úradov.

Bridgeovi sa prípad podarilo dostať až pred federálny súd, ktorý rozhodol o Ligonovom bezpodmienečnom prepustení v roku 2021.

Vstúpil do neznámeho sveta

Dnes už starý muž musel po prepustení čeliť ďalšej výzve. Zvyknúť si na nový svet a socializovať sa. Pomocnú ruku sa mu rozhodol podať bývalý trestanec John Pace, ktorý sa venuje projektu zapojenia väzňov do bežného života. Spolu s právnikom Bridgeom našli Ligonovi bývanie a rodinu, ktorá sa ho ujala.

Na otázku, aké je to byť opät na slobode, Ligon odpovedal: „Nádherné.“

Ligon by bol rád, keby sa ostatní poučili z jeho skúsenosti. „Teším sa na to, keď urobím ľuďom radosť, pomôžem im tak, ako oni mne. Rád by som sa stretol s mladšími aj staršími ľuďmi či redaktormi a zdieľal s nimi svoj príbeh,“ dodal.

Po krátkom čase od prepustenia si na deň slobody spomína takto: „Bolo to, ako by som sa znova narodil. Všetko pre mňa bolo nové. Všetko sa zmenilo, hlavne autá a vysoké budovy,“ dodal.

Témy: CNN Väznica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok