Analytička Lacenová: Tí, ktorí už na Kube sú, majú konkurenčnú výhodu

TA3
15.5.2021 09:00

O takzvanom politickom riziku vie každý, kto plánuje preraziť v zahraničí. Investor totiž nepozná politické prostredie danej krajiny tak dokonale ako v jeho domovskom štáte. Aké možnosti majú investori pri zmierňovaní politických rizík? Na túto tému sa v relácii Investujeme rozprávali finančná analytička zo spoločnosti TopForex Olívia Lacenová a senior analytik Rady slovenských exportérov Jozef Hrabina.

Analytička Lacenová: Tí, ktorí už na Kube sú, majú konkurenčnú výhodu
SITA/AP

Podstatou investovania je snaha predpovedať budúci vývoj investície. Ak investor verí spoločnosti, ktorej požičia formou dlhopisu, alebo ktorej akcie si kúpi, verí tomu, že dostane svoju investíciu späť spolu s prislúchajúcim výnosom. Investor na druhej strane znáša aj riziko, že sa podniku nebude dariť, za čo mu prislúcha odmena vo forme výnosu. Ide o investičné riziko daného podniku.

Okrem toho sú tu hrozby vzťahujúce sa na celé odvetvia, ekonomiky, či kontinenty. Medzi také patrí aj politické riziko. Ide o hrozbu zásahov úradov, alebo štátnych orgánov, ktoré by poškodili podnikanie.

Konflikty negatívne vplývajú na biznis

Hocijaké zmeny na medzinárodnej scéne, občianske konflikty a regionálne konflikty negatívne vplývajú na obchodovanie a biznis. Konflikt medzi Ruskom a Západom znemožňuje malým a stredným podnikateľom podnikať v Rusku. Špeciálne náchylné na zmeny sú zásobovacie reťazce,” hovorí Jozef Hrabina.

Riziko je v zahraničí

Politické riziko je výrazné najmä pri investovaní v zahraničí. Investor totiž nepozná politické prostredie danej krajiny tak dokonale, ako v jeho domovskom štáte. Nestabilita ovplyvňujúca návratnosť investícií môže prameniť zo zmeny vlády, zákonodarných orgánov, ďalších tvorcov zahraničnej politiky alebo vojenského konfliktu.

Vlády prijímajú rôzne rozhodnutia, ktoré majú vplyv na podnikanie a na celkovú ekonomiku. Ide napríklad o zmeny v daniach, clách, pracovných zákonoch, minimálnej mzde, či ochrane životného prostredia. Nariadenia môžu vznikať na všetkých úrovniach verejnej správy, teda na celoštátnej, regionálnej či miestnej. Obzvlášť veľkým politickým rizikom sú občianske nepokoje, protesty prípade vládny prevrat. Nezriedka so sebou prinášajú zmenu postoja vlády k firmám.

Veľmi dôležitý je aj politický cyklus, pretože každý politik má svoj program, ktorý chce presadiť. Pre investorov to predstavuje riziko, ktorého výsledok môže byť pozitívny aj negatívny. Ďalším rizikom sú obchodné vojny ako napríklad medzi USA a Čínou, ktorá bola v posledných rokoch dosť vypätá,” hovorí Olívia Lacenová. Tá upozornila aj na to, že táto obchodná vojna sa úplne neskončila ani po nástupe nového amerického prezidenta Joea Bidena. Príkladom politického rizika bola napríklad americko-čínska obchodná vojna, ktorú viedol Donald Trump. Postihla mnohé americké spoločnosti, ktoré sú závislé na dovoze z Číny. V dôsledku obchodnej vojny boli nútené mnohé firmy vrátiť sa zo zámoria na domácu pôdu, aj keď doma produkujú pri vyšších nákladoch.

Kuba sa otvára

Výsledok politických zmien však nemusí byť bezpodmienečne negatívny. Príkladom je nedávne ekonomické uvoľnenie na Kube. Tamojšia vláda umožnila podnikanie mnohým malým živnostníkom a otvára sa aj zahraničnému kapitálu. Vláda musí reagovať na náročnú domácu ekonomickú situáciu, ktorú zhoršila pandémia koronavírusu a aj sankcie D. Trumpa. Liberalizácia ekonomiky je preto nevyhnutná. Prvým krokom bolo zrušenie duálneho menového systému v januári tohto roku. Dve meny sa na Kube používali od roku 1994.

Kuba je v posledných rokoch čím ďalej tým viac zaujímavá pre zahraničných investorov. Ešte stále je pre investorov dosť ťažké dostať sa na tento trh. Tí, ktorí už na tom trhu sú určite budú mať konkurenčnú výhodu oproti tým, ktorí tam vstúpia v budúcnosti,” dodáva Lacenová. Ďalšou významnou zmenou je umožnenie podnikania pre viac ako dvetisíc profesií. Doteraz ich bolo len 127, ide teda o výrazný nárast. Mnoho ľudí na Kube doteraz ponúkalo svoje služby načierno. Po novom môže byť ich podnikanie legálne. Očakáva sa, že tieto zmeny zvýšia životnú úroveň Kubáncov a zvýšia efektivitu a produktivitu.

S Bidenom môžu prísť lepšie vzťahy

Kubánska vláda si je vedomá toho, že potrebuje zahraničný kapitál. Bez neho sa jej nepodarí naštartovať zdecimované odvetvia. Uchádza sa preto o pozornosť zahraničných investorov. Aj v tomto svetle sa očakáva zlepšenie vzťahov s USA po vedením Joe Bidena. Ten bude pravdepodobne pokračovať v zlepšovaní vzťahov, ktoré začala ešte Barack Obama.

Vláda si zatiaľ ponecháva kontrolu nad veľkými odvetviami a podnikmi. Štátny monopol zostáva nateraz zachovaný v oblastiach ako vzdelávanie, médiá alebo právo.

Dôkazom nového smerovania ostrovnej ekonomiky je aj nedávna demisia Raula Castra z vedenia komunistickej strany. Éra Castrovcov, ktorá trvala viac ako 60 rokov, je na konci. Ďalším smerovaním bude prerod k súkromnému podnikaniu. Kubánska vláda sa vydať na podobnú cestu ako Čína a Vietnam, kde sa úspešne uplatňuje model štátneho kapitalizmu.

Viac sa dozviete v našom videu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok