Výletné lode dostali v Benátkach stopku. Do centra už nemôžu

TA3 TASR
13.5.2021 11:39

Poslanci dolnej komory talianskeho parlamentu v stredu definitívne prijali uznesenie, ktoré zakazuje výletným lodiam kotviť v Benátkach.

Výletné lode dostali v Benátkach stopku. Do centra už nemôžu
TASR/AP (ilu)

Výnos bol schválený pomerom hlasov 370:16 a hlasovania sa zdržalo 29 poslancov. Talianske úrady schválila začiatkom apríla zákaz, na základe ktorého nemôžu výletné lode vstúpiť do historického centra Benátok. Minister kultúry Dario Franceschini vtedy vyhlásil, že dané rozhodnutie je odpoveďou na požiadavku Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru.

Ministri talianskej vlády koncom marca predtým odsúhlasili, aby rozmerné výletné a kontajnerové lode dostali zákaz vstupu do benátskeho kanálu Giudecca, ktorý vedie k historickému Námestiu sv. Marka. Výletné lode tak musia kotviť v benátskom priemyselnom prístave. Kritici tvrdia, že lode spôsobujú znečistenie a narúšajú základy mesta, ktoré sužujú pravidelné záplavy.

Výletná loď narazila do mestského prístavu

Tlak na zavedenie zákazu pre veľké plavidlá sa zvýšil v roku 2019 po tom, ako jedna výletná loď narazila do mestského prístavu a päť ľudí utrpelo zranenia. Úrady vtedy neprijali nijaké stále riešenie.

Predchádzajúce iniciatívy na zastavenie premávky výletných lodí v Benátkach tiež zlyhali. V roku 2013 vláda zakázala lodiam s hmotnosťou viac ako 96.000 ton pohyb v kanáli Giudecca; túto právnu normu však neskôr zrušili. V roku 2017 ohlásili ďalšie plány na odklonenie výletných lodí od centra Benátok, k ich plnej implementácii ale nedošlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok