Krajčí v TA3: Sputnikom sa malo očkovať skôr, celé sa to spolitizovalo

TA3
12.5.2021 21:04

Očkovanie AstraZenecou pozastavili, zároveň sa čaká na Sputnik, ktorým by sa podľa ministra Lengvarského malo očkovať už v júni. O oboch vakcínach sme diskutovali v Téme dňa s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a poslancom Vladimírom Balážom.

Krajčí v TA3: Sputnikom sa malo očkovať skôr, celé sa to spolitizovalo
TA3

Problém ruskej vakcíny

Sputnik máme na Slovensku už niekoľko mesiacov, zatiaľ ním však nezaočkovali ani jedného človeka. Bývalý minister zdravotníctva, ktorý bol pri dovoze týchto vakcín, vysvetlil situáciu aj v TA3. "Keď sme Sputnik priviezli postup krokov bol jednoznačný, bol v mrazovom reťazci a nie je to úplne jednoduché na manipuláciu. Podobne je to uskladnené aj teraz, do dvoch hodín po rozmrazení musí byť vakcína podaná, a to je relatívne náročné. Každá vakcína musí podstúpiť aj kontrolu šarže, na to som potreboval minimálne dva týždne, testy napokon vyšli dobre a hneď vtedy sa malo začať aj očkovať," uviedol Krajčí s tým, že napriek tomu je rád, že sa tak stane už čoskoro. "Celé sa to spolitizovalo a preto sa čakalo až doteraz, dodnes úplne nerozumiem tomu, čo sa vlastne stalo," dodal.

Podľa Baláža je Sputnik pravdepodobne dobre namiešanou vakcínou, avšak stále nie je registrovaný. Vinu vidí najmä na strane Ruska, ktoré nedodalo všetky doklady pre Európsku liekovú agentúru. Chýba mu však presný postup, ako chcú očkovať neregistrovanou vakcínou, na tom podľa neho treba ešte zapracovať.

Ako ďalej s AstraZenecou?

Vektorové vakcíny, ktorými sú AstraZeneca i Sputnik, obsahujú adenovírus, ten má schopnosť vstúpiť do bunky. "AstraZeneca je výborná vakcína pre ľudí nad 60 rokov, v prvej stratégii sme očkovali ňou najmä mladšie ročníky, teraz sa to ale otočilo a odporúčajú očkovať aj starších," dodal Krajčí k očkovacej stratégii. Podľa neho však máme k dispozícii jeden milión vakcín Pfizer a teraz sa treba sústrediť na ne. Dodal aj to, že Sputnik obsahuje iné adenovírusy ako AstraZeneca, aj to môže byť rozhodujúci rozdiel.

Na problémy okolo AstraZenecy zaujal Baláž jasné stanovisko. Podľa neho stále prevažuje benefit očkovania. "Na samotný vírus zomrie oveľa viac ľudí ako na očkovanie. Aj Covid napáda určité miesta na výstelke ciev a spôsobuje zrazeniny. Otázkou však zostáva, prečo to môže spôsobovať vakcína," uviedol s tým, že AstraZeneca, ale aj podobná Johnson&Johnson majú dobrý ekonomický potenciál. Sú lacné a netreba ich udržiavať pri tak nízkych teplotách. "Bola by veľká škoda, keby sme stratili možnosť nimi očkovať," uviedol.

O riziku zrazenín

Riziko krvných zrazenín tu však zostáva. Na čo by si mal človek dať pozor? Krajčí spresnil, že príznakmi môžu byť opuch nohy, poruchy videnia, podliatiny v iných častiach tela ako v mieste vpichu alebo ťažkosti s dýchaním. Vtedy treba vyhľadať lekársku pomoc.

Na pozastavenie AstraZenecy obaja reagovali s tým, že to bolo dobré a racionálne rozhodnutie aj vzhľadom na nové dáta a nevyspytateľné dodávky vakcín. Ministerstvo by malo vraj vydať aj usmernenie pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Baláž navrhol aj to, aby sa zmenila očkovacia stratégia, AstraZenecou by sa mal podľa neho očkovať vybraný typ ľudí.

"Celé sa to spolitizovalo a preto sa čakalo až doteraz, dodnes úplne nerozumiem tomu, čo sa vlastne stalo," povedal o Sputniku Marek Krajčí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok