Chcete večnú lásku? Experti majú 4 tipy pre trvalé vzťahy

TA3
13.5.2021 06:00

Každý vzťah sa postupne mení. Na začiatku je zamilovanosť a ružové okuliare, potom však nasledujú ďalšie fázy, ktoré v ideálnom prípade smerujú až k hlbokej oddanosti, ktorá je odmenou za desiatky spoločných rokov. Viete, čo môžete očakávať v rôznych fázach vzťahu?

Chcete večnú lásku? Experti majú 4 tipy pre trvalé vzťahy
SITA/AP

Napriek rýchlo sa meniacemu svetu, ktorým hýbe pandémia, moderné technológie a sociálne siete, jedna vec ostáva rovnaká. Ľudia sa stále zamilovávajú. Prieskumy ukazujú, že ľudia v stabilných vzťahoch sú celkovo šťastnejší ako tí bez záväzkov. Byť v celoživotnom partnerstve však nie je jednoduché. „Naše milostné vzťahy sa neustále vyvíjajú,“ hovorí Helen Fisherová, vedúca vedecká pracovníčka v Kinseyho inštitúte v USA a autorka Anatómie lásky. Web Health.com sa pýtal Fisherovej a ďalších odborníkov na rady, ako si udržať šťastie vo vzťahu, výročie za výročím.

Zamilovanosť, úvodná fáza

Prvý rok či dva vzťahu sprevádza niekoľko spoločných znakov. Prvým je snívanie o partnerovi. Vidíme v ňom to najlepšie, zdá sa dokonalý. Druhým znakom je veľmi intenzívny milostný život. „Sex spúšťa dopamín, chemickú látku v systéme odmeňovania mozgu, ktorá je spojená s potešením,“ vysvetľuje Fisherová.

Nástraha: Keď je váš mozog pod vplyvom chemického koktejlu, je ľahké nevšímať si hrozby, hovorí Lisa Marie Bobbyová, klinická riaditeľka spoločnosti zaoberajúcej sa osobným rozvojom v americkom Denveri. „Ak túžite po životnej láske, môže byť lákavé ignorovať obavy, či už sú to zásadné rozdiely v hodnotách, v charaktere, problémy s užívaním návykových látok alebo zdravotné či psychické problémy,“ hovorí Bobbyová. Cielené premýšľanie o tom, čo potrebujete od dlhodobého partnera a pomenovanie toho, čo vám prekáža, vám môže pomôcť zostať v súlade s vlastnými potrebami a ideálne aj s partnerom.

Užitočná rada: Pracujte na svojich komunikačných schopnostiach, hovorí Camille Lafleurová, odborná asistentka pre rodinnú terapiu na univerzite v Oklahome. Pred vážnym rozhovorom si zapíšte kľúčovú pointu, ku ktorej budete smerovať. Pri rozprávaní sa snažte príliš sa neponáhľať. „Zdieľajte jednu alebo dve myšlienky, potom sa zastavte, aby ste zistili, či váš partner chápe váš skutočný zámer, počúvajte jeho odpoveď. Počúvať a byť vypočutý sú zásadné aspekty pre šťastné partnerstvo,“ hovorí Lafleurová.

Premýšľanie o tom, čo potrebujete od dlhodobého partnera a pomenovanie toho, čo vám prekáža, vám môže pomôcť zostať v súlade so svojimi potrebami aj s partnerom.

bozk_c0a80501-c825-be8c.jpg

Prehlbovanie záväzku

Po niekoľkých rokoch manželstva eufória trochu opadne, ale na jej miesto príde niečo lepšie: pocit dôvery. „Odhaľujete pred sebou všetky tajomstvá, nádeje a sny, a tak vzniká intimita,“ hovorí Bobbyová. Keď zdieľate všetky aspekty svojho života, navzájom si jasnejšie rozumiete a intenzívnejšie sa o seba staráte.

Bežná nástraha: Keď sa ružové okuliare definitívne rozplynú, môžete na svojom partnerovi vidieť veci, ktoré sa vám nepáčia - a naopak. Je ľahké sa sklamať, ak si myslíme, že splynutie spriaznených duší má byť dokonalé a vzťahy by nikdy nemali zaškrípať. V skutočnosti sú všetky vzťahy, rovnako ako všetci ľudia, kombináciou dobrých a zlých stránok. „Spýtajte sa sami seba: Je toto správanie alebo návyk niečím, na čom môžeme spoločne popracovať - ​​a ak áno, ako? Úspešné riešenie problémov závisí od dôvery,“ hovorí Lafleurová.

Užitočná rada: Pripomeňte si veci, ktoré na partnerovi ľúbite a obdivujete. „Na začiatku ste možno milovali jeho spontánnosť a tvorivosť, ale keď potrebujete upratať domácnosť, môžu byť tieto vlastnosti frustrujúce,“ hovorí Bobbyová. Výskum ukazuje, že páry v šťastných dlhodobých vzťahoch prirodzene minimalizujú to, čo sa im na partneroch nepáči, a viac sa zameriavajú na to, čo robia.

Občasné búrky

Každý pár má občas konflikty. Problémy často prichádzajú práve v náročnejších časoch - keď máte ťažké obdobie v práci, alebo starosti s deťmi. „Bez ohľadu na to, o čo bojujete, jadrom každého konfliktu sú podobné témy - pocit že nie sme dosť rešpektovaní, že sme prehliadaní,“ hovorí Bobbyová. „Ak partnerovi pomôžete pochopiť základné dôvody, prečo sa hneváte, môže to konflikt zmierniť. Buďte konkrétni," navrhuje Amanda Pasciuccová, terapeutka a klinická sexuologička. "Môžete povedať: Cítim zlosť, pretože si išiel von s kamarátmi namiesto toho, aby si mi pomáhal doma. Trápi ma pocit, že ťa to nezaujíma."

Bežná nástraha: Dávajte si pozor, aby ste pri hádke neprejavili pohŕdanie. Prevracanie očami, výsmech a úškľabky vyjadrujú nedostatok rešpektu. A rešpekt je základ, na ktorom stoja zdravé vzťahy, hovorí Eva Van Prooyenová, terapeutka pre manželstvo a rodinu. Výskum ukazuje, že práve pohŕdanie je najdôležitejším faktorom rozchodu.

Užitočná rada: Precvičujte láskavosť. Prekvapte partnera malou pozornosťou alebo trávte spoločný čas niečím, čo ho baví. „Neočakávaná láskavosť spúšťa v mozgu systém odmeňovania,“ hovorí Bianca Acevedová, vedecká pracovníčka v odbore psychológie na Kalifornskej univerzite. Každý deň povedzte svojmu partnerovi niečo pekné.

Prevracanie očami, výsmech a úškľabky vyjadrujú nedostatok rešpektu. A rešpekt je základ, na ktorom stoja zdravé vzťahy.

Oddanosť

Dobrých správ je hneď niekoľko: Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity a Univerzity Brighama Younga zistili, že kvalita manželstva sa po 20 rokoch zlepšuje. Zatiaľ čo spoločných aktivít v prvých dvoch desaťročiach vzťahu ubúda, dlhoročné páry sa spolu opäť začnú viac baviť, navštevujú priateľov a chodia na výlety. Aj počet hádok klesá.

Bežná nástraha: Môže sa u vás zahniezdiť nuda. „Po mnohých rokoch vo vzťahu sa spolu páry cítia väčšinou príjemne, ale môžu sa tiež nudiť alebo žiť prevažne individualisticky,“ hovorí Acevedová. Ak sa chcete znova naštartovať a prebudiť vzrušenie a vášeň, robte spolu nové veci, či už sa chystáte na kurz varenia, tanečný kurz alebo na výlet. Nové podnety môžu oživiť iskru.

Užitočná rada: Nezabudnite sa navzájom často dotýkať. „Držte sa za ruky, prechádzajte sa ruka v ruke, bozkávajte sa, objímajte sa, pritúlte sa na gauči, keď sledujete televíziu, milujte sa,“ hovorí Fisherová. Udržiavanie fyzického prepojenia je jedným z najlepších spôsobov, ako posilniť pocity lásky a pripútanosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok