Očkovať sa môžu ďalší. Ľuďom, ktorí prekonali Covid, znížili hranicu

TA3
4.5.2021 12:34

Zaočkovať sa proti koronavírusu je na Slovensku možné už po 14, respektíve siedmich dňoch od prekonania ochorenia Covid-19. Závisí to od priebehu ochorenia. Informovalo o tom na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva. Hranicu z 90 dní znížili v súvislosti s lepšou dostupnosťou vakcín.

"Doteraz sme väčšinou uvádzali, že prihlásiť na očkovanie sa môžete až po 90 dňoch od prekonania Covidu. Táto hranica bola stanovená preto, lebo do 90 dní od prekonania Covidu je pravdepodobné, že sú ešte v tele protilátky. V čase, keď bolo vakcín veľmi málo, bolo efektívnejšie prenechať ich tým, ktorí nemajú v tele žiadne protilátky," uvádza ministerstvo na sociálnej sieti.

Štúdie podľa rezortu ukazujú, že neexistujú dôkazy o bezpečnostných obavách z očkovania osôb, ktore prekonali Covid-19 alebo majú prítomné protilátky. Možné je sa preto očkovať už po 14 dňoch od prekonania ochorenia so symptomatickým priebehom, v prípade ak ste posledných sedem dní boli bez príznakov. Očkovať sa tiež môžete aj po siedmich dňoch od prekonania Covidu s bezpríznakovým priebehom.

Ministerstvo tiež uvádza, že ak ste Covid-19 prekonali, "stále platí, že sa nemusíte ponáhľať, ale nemusíte ani striktne čakať tri mesiace. Môžete sa po jednom alebo dvoch týždňoch prihlásiť do Čakárne." Podľa ministerstva nie je jednoznačné, koľko trvá postinfekčná imunitná ochrana. Pripomína, že pri ľudoch s miernym priebehom ochorenia nemusí byť táto imunitná ochrana dostatočná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok