Vakcínu od Pfizeru spájajú s pásovým oparom. Lekári vysvetľujú, aká je pravda

TA3
4.5.2021 09:56

Počas minulého týždňa sa objavilo niekoľko správ, ktoré tvrdili, že vakcína spoločnosti Pfizer/BioNTech spôsobuje u očkovaných vznik pásového oparu. Informácie sa šírili najmä ako príspevky na sociálnych sieťach a odvolávali sa na správy lekárov z Izraela.

Vakcínu od Pfizeru spájajú s pásovým oparom. Lekári vysvetľujú, aká je pravda
TASR/AP

V skutočnosti však podľa agentúry AP príspevky informácie o pásovom opare skresľovali. Spáva výskumníkov z Tel Avivského lekárskeho centra a Lekárskeho centra Carmel opísala šesť väčšinou miernych prípadov pásového oparu. K prepuknutiu ochorenia došlo krátko po očkovaní jednou či oboma dávkami vakcíny Pfizer. Sledovaných bolo 491 žien s reumatoidnou artritídou alebo príbuznými poruchami, ktoré sa zaočkovali proti koronavírusu. Spomedzi nich sa u šiestich objavil pásový opar.

Správa nezistila jednoznačnú súvislosť medzi vakcínou a pásovým oparom. Opar je spôsobený reaktiváciou vírusu, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. Prejavuje sa väčšinou u ľudí, ktorí ako deti prekonali toto ochorenie. Vírus kiahní varicella zoster je jedným z niekoľkých typov herpesových vírusov.

Odporúčajú ďalšie sledovanie

Správa bola zverejnená pred dvomi týždňami v časopise Rheumatology. Používatelia na sociálnych sieťach následne zverejnili zavádzajúce tvrdenia, že vakcína proti covid-19 môže spôsobiť pásový opar. Podľa výskumníkov však správa nemá určiť, či vakcína vyvoláva toto ochorenie, keďže sledovaných bolo veľmi málo ľudí. Navyše, ľudia s reumatoidnou artritídou, ktorí neboli zaočkovaní, sa nesledovali. Nedá sa preto určiť, či sa medzi zaočkovanými objavil herpes častejšie ako u nezaočkovaných. Vedci však odporučili ďalšie sledovanie.

Naša správa nepoukazuje na príčinnosť či jednoznačnú súvislosť, ale upriamuje pozornosť na možnú súvislosť medzi vakcínou proti covid-19 a herpes zoster,“ uviedla pre AP lekárka Victoria Furer, hlavná autorka správy a reumatologička v Tel Avivskom lekárskom centre. Expert na infekčné choroby na Vanderbiltovej univerzite, doktor William Schaffner uviedol, že americké správy o nežiaducich účinkoch vakcín nepreukázali zvýšenie prípadov pásového oparu u ľudí, ktorí boli zaočkovaní proti koronavírusu. Pripúšťa však, že „k zmene môže prísť“. Zároveň ale vysvetľuje, že starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku pásového oparu.

U starších je opar častejší

Hoci sa herpes zoster môže objaviť v akomkoľvek veku, riziko prepuknutia ochorenia sa zvyšuje po 50. roku života. Šesť prípadov zachytených v Izraeli sa objavilo u žien vo veku medzi 36 až 61 rokov. Lekár pripomína, že očkovanie starších ľudí je veľmi dôležité a dodáva: „Je to populácia, v ktorej je pásový opar najbežnejší, preto sa dá očakávať, že sa po očkovaní vyskytnú prípady pásového oparu... pretože by sa vyskytli aj tak.

Starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku pásového oparu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok