Kresťania protestujú proti plánom Izraela, blokujú Kostol Svätého hrobu

TA3 TASR
25.2.2018 22:27

Lídri hlavných kresťanských cirkví v Jeruzaleme uzavreli v nedeľu Kostol Svätého hrobu, ktorý je podľa kresťanskej tradície postavený na mieste ukrižovania, pochovania a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Protestujú tak okrem iného proti izraelským plánom na zdaňovanie ich nehnuteľností.

Kresťanskí predstavitelia zodpovední za chrám sa v spoločnom vyhlásení sťažovali na "systematickú kampaň zlého zaobchádzania". Situáciu porovnali so "zákonmi podobného charakteru, ktoré boli prijaté proti Židom počas temných období v Európe", citovala agentúra Reuters.

Kresťanských lídrov rozhnevali plány jeruzalemskej samosprávy na zdanenie rôznych cirkevných nehnuteľností v meste, ako aj avizovaný návrh zákona o vyvlastnení pozemkov, ktoré predali grécka pravoslávna a rímskokatolícka cirkev. Podľa oboch cirkví, ktoré sú významnými vlastníkmi pozemkov v Jeruzaleme, to porušuje dlhodobo platný status quo. Spoločné vyhlásenie vydali predstavitelia gréckej pravoslávnej cirkvi, rímskokatolíckej cirkvi a arménskej apoštolskej cirkvi. Opatrenia podľa nich pôsobia ako pokus "oslabiť kresťanskú prítomnosť v Jeruzaleme".

Kostol Svätého hrobu je významnou svätyňou v jeruzalemskom Starom meste i miestom, ktoré láka množstvo pútnikov z celého sveta. Jeho zatvorenie je tak veľmi nezvyčajné. Veľké drevené dvere tohto chrámu uzavreli z politických dôvodov naposledy v roku 1990 - na jeden deň ako symbolický protest proti prítomnosti židovských osadníkov, ktorí sa nasťahovali do neďalekého kresťanského hospicu. Nie je jasné, ako dlho bude chrám uzavretý tentoraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok