Pandemický zákon je na ceste. V TA3 spresnili, ako by mohol vyzerať

TA3
2.5.2021 13:05

Pandemický zákon by už čoskoro mohol byť na stole, aktuálne sa na ňom intenzívne pracuje. Potvrdil to v relácii V politike Milan Vetrák (OĽANO), ktorý spresnil aj to, čo by mohlo byť jeho obsahom. Hosťami v diskusii boli aj Ľuboš Blaha (Smer-SD), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Viera Leščáková (Za ľudí), ktorí mali na niektoré veci skôr kritický pohľad.

Problém núdzového stavu

Opoziční poslanci v diskusii kritizovali najmä trvajúci núdzový stav, ten by mohol nahradiť pandemický zákon, na ktorom aktuálne pracuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Podľa Šutaja Eštoka núdzový stav už netreba. Leščáková uviedla, že Za ľudí spolupracuje s ministerstvom zdravotníctva na príprave zákona. "Boli by sme radi, aby sme núdzový stav už nemuseli predlžovať," dodala.

"Núdzový stav treba zrušiť okamžite," vyzval Blaha. Podľa neho by to mohlo prísť už v utorok, ak by sa podporil návrh Smeru. Zrušil by aj celoplošné testovanie, podľa neho to len zvýšilo počet obetí na Slovensku. "Je to kolosálny nezmysel," dodal.

"Videl som pracovnú verziu, myslím, že ide dobrým smerom," spresnil Milan Vetrák (OĽANO) o pandemickom zákone.

Pandemický zákon môže byť čoskoro na stole

Milan Vetrák uviedol, že mal možnosť nahliadnuť do pracovnej verzie pandemického zákona. Inšpirovaný je najmä tým českým, prijal by však, aby sa inšpiroval aj rakúskym modelom. Prečo s ním však čakali až doteraz? "Pandemický zákon nie je dobré prijať v čase, keď pandémia vrcholí, táto vláda ho pripravuje na čas, ktorý už nastáva. Opatrenia môžu byť ešte viac uvoľnené," spresnil. "Videl som pracovnú verziu, myslím, že ide dobrým smerom," dodal s tým, že pri predĺžení núdzového stavu dbali aj na názor odborníkov, ktorí to odporučili.

Čo zatiaľ takýto zákon obsahuje? Podľa Vetráka je tam zákaz vychádzania aj zákaz zhromažďovania, je to vraj aj v českom zákone a ten nikto nenapadol. "Je neprijateľné, aby na úrovni zákona boli obmedzované bežné práva ľudí ako sloboda pohybu," reagoval Šutaj Eštok. Súhlasí aj Leščáková, podľa ktorej ide o vážny zásah, avšak dodala, že ak neobmedzíme kontakty ľudí, nezastavíme šírenie vírusu. Blaha bol naopak šokovaný. "Chystá sa tu gigantický podvod na ľuďoch. Takýmto spôsobom to nemôže fungovať," dodal s tým, že ak tam bude akýkoľvek zásah do ľudských práv, pôjde to okamžite na Ústavný súd.

OĽANO podľa Vetráka nikdy nebolo veľkým zástancom pandemického zákona. Aj v českom sú niektoré práva obmedzované, je férovejšie podľa neho vyhlásiť núdzový stav, keď je to nutné a následne ho zase zrušiť. "Nechal by som čas, aby pandemický zákon ešte dopracovali," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok