Björgenová získala zlatú medailu, Procházková zaostala za víťazkou

TA3 TASR
25.2.2018 09:58

Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová získala zlatú medailu na 30 km klasickou technikou s hromadným štartom na ZOH v Pchjongčchangu. V pretekoch dominovala časom 1:22:17,6 h s priepastným náskokom 1:49,5 min. pred Kristou Pärmäkoskiovou z Fínska.

Björgenová získala zlatú medailu, Procházková zaostala za víťazkou
SITA/AP

Bronz si vybojovala Švédka Stina Nilssonová s odstupom 1:58,9. Slovenka Alena Procházková zaostala za víťazkou 14:32,4 min. a obsadila 36. miesto. Björgenová si dobehla na "tridsiatke" po svoje rekordné ôsme olympijské zlato a stala sa tak najdekorovanejším športovcom v histórii zimných olympiád. Čoskoro 38-ročná Nórka získala počas svojej kariéry 15 medailí v súťažiach pod piatimi kruhmi (8-4-3). O dva bronzy tak predstihla svojho krajana, biatlonistu Oleho Einara Björndalena.

Posledná súťaž olympijského programu bola vyrovnaná do desiateho kilometra. Vtedy nastúpila Marit Björgenová, ani jedna jej konkurentka na jej útok nezareagovala a v priebehu ďalších kilometrov si vytvorila až dvojminútový náskok. Súťaž absolútne ovládla a vo svojich posledných olympijských pretekoch v kariére dominovala. Osobnú športovú tragédiu zažila v pretekoch Rakúšanka Teresa Stadloberová, ktorá bola na medzičase po 20 km na druhej pozícii, no následne dezorientovaná zišla z trate a napokon dobehla až na 9. mieste s viac ako štvorminútovou stratou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok