Kollár označil vraždu Remiáša za tragickú udalosť. Verí, že vrahov stihne trest

TA3 TASR
29.4.2021 13:39

Viacerí politici vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej či predsedu parlamentu Borisa Kollára si pripomenuli výročie vraždy Róberta Remiáša. Poukázali na to, že ani po 25 rokoch nie je prípad vyšetrený.

Traumatizujúca rana pre Slovensko

Vražda Róberta Remiáša nesmie byť nikdy premlčaná. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová. Udalosť je podľa nej doteraz traumatizujúcou ranou pre celé Slovensko. "Róbert Remiáš sa stal obeťou úkladnej vraždy. Prišiel o život, keď pomáhal svojmu priateľovi, svedkovi, ktorý vypovedal o účasti štátneho orgánu a jeho predstaviteľov na únose a zavlečení syna prezidenta Michala Kováča. Smrť Róberta Remiáša mala zastrašiť všetkých, ktorí sa nechceli zmieriť s tým, že orgány štátu sa priamo podieľajú na zločine, a tých, ktorí nechceli, aby na Slovensku svojvôľa ľudí pri moci stála nad zákonom. Nezľakli sa," skonštatovala prezidentka.

Zdôraznila, že napriek zmenám po voľbách v roku 1998 ostáva skutočnosťou, že páchatelia a iniciátori tohto zločinu neboli dodnes potrestaní. Zároveň vyjadrila plnú podporu jeho matke Anne Remiášovej v snahách o nastolenie spravodlivosti.

Vrahovia sú stále nepotrestaní

Remiášovu vraždu označil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) za tragickú udalosť, ktorá aj po takom dlhom čase ostala nevyšetrená a vinníci nepotrestaní. Uviedol to na sociálnej sieti. Vyjadril tiež podporu jeho matke Anne Remiášovej, ktorá je aktuálne poslankyňou parlamentu za OĽANO.

"Nie je nič horšie, ako keď rodič prežije svoje dieťa, a nehovoriac o tom, keď sa to stane takýmto krutým spôsobom. Ja ako otec si to predstaviť neviem. Chcel by som vyjadriť podporu mojej kolegyni z parlamentu, poslankyni Anne Remiášovej a verím, že sa dočká spravodlivosti a vrahov jej syna stihne spravodlivý trest," uviedol Kollár.

Tento deň si musíme pripomínať

Šéf brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa (OĽANO) verí, že spravodlivosť si na ľudí zodpovedných za vraždu počká. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za frustrujúce, že sa SR ako demokratická krajina s vraždou ešte nevyrovnala. Pripomenula, že na Súdnom dvore EÚ sa uskutočňuje konanie, v ktorom je napádaný právny základ zrušenia Mečiarových amnestií.

"Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si dnešný deň. Len tak môžeme veriť, že spravodlivosť raz zvíťazí a páchatelia budú potrestaní," skonštatovala Zemanová. Dodala, že od zrušenia Mečiarových amnestií prešli štyri roky, no vrahovia sú stále na slobode. Hovorí o výzve pre vyšetrovateľov a orgány činné v trestnom konaní, aby raz a navždy zbavili Slovensko tejto stigmy.

Podobne to vidí Krúpa, ktorý o vražde Remiáša hovorí aj ako o jeho umlčaní. "Napriek tomu verím, že si spravodlivosť na ľudí zodpovedných za túto ohavnú vraždu počká. Pretože my nezabúdame," zdôraznil.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) tvrdí, že policajti, prokurátori a sudcovia ešte nikdy nepracovali v slobodnejších podmienkach ako teraz. "Tak to, prosím, využite!" napísal na sociálnej sieti. "Považujem za hlboko frustrujúce pre SR ako právny štát, že sme sa za 25 rokov nedokázali vyrovnať s tragickým úmrtím Róberta Remiáša ani s únosom Michala Kováča ml. napriek tomu, že boli zrušené Mečiarove amnestie," podotkla Kolíková.

Remiáš zomrel 29. apríla v roku 1996 pri výbuchu svojho auta. Bývalý policajt slúžil ako spojka medzi svedkom únosu Michala Kováča mladšieho Oskarom Fegyveresom a niekdajším novinárom Petrom Tóthom. Polícia jeho vraždu stále vyšetruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok