Václav Klaus odmietol prijať kosovskú prezidentku

TASR
11.10.2011 09:00

Český prezident Václav Klaus v pondelok odmietol prijať kosovskú prezidentku Atifete Jahjagovú, ktorá bola na návšteve Prahy. Informovali dnes o tom srbské médiá.

Václav Klaus odmietol prijať kosovskú prezidentku

Klaus je známy tým, že nesúhlasí s jednostranne vyhlásenou nezávislosťou Kosova od Srbska, ktorú však Česko uznalo, uviedol srbský spravodajský server RTS.

Jahjagová sa v Prahe zúčastnila na konferencii s názvom Fórum 2000, kde pred novinármi zopakovala výzvuadresovanú Belehradu, aby "rozpustil paralelné inštitúcie" na severe Kosova. Odmietla možnosť udelenia špeciálneho štatútu pre kosovských Srbov, ako aj rozdelenie Kosova i výmenu obyvateľstva.

"Nebude špeciálny štatút, nebude rozdelenie, nebude výmena územia. Musíme upustiť od takýchto myšlienok z minulého storočia. Musíme budovať spoločnosť s jednotnými právami i zodpovednosťou. To je zlaté pravidlo Európskej únie," povedala kosovská prezidentka.

Vzťahy s Belehradom označila Jahjagová sa "komplikované" a uviedla, že dialóg je jediným spôsobom integrácie regiónu do euroatlantických štruktúr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok