Na Marse vyrobili kyslík, astronautovi by stačil na desať minút

TA3
22.4.2021 08:24

Američania vyrobili na Marse kyslík. Dokázali to prostredníctvom robotického prieskumníka vesmírnej agentúry NASA. Podľa tohto federálneho úradu je to vôbec po prvý raz, čo sa niečo podobné podarilo na inej planéte ako na Zemi.

Vesmírnemu roveru Perseverance sa zatiaľ podarilo na Marse vyrobiť päť gramov kyslíka. Toto množstvo by stačilo astronautovi na 10 minút dýchania pri bežnej aktivite. Robot odobral z atmosféry Marsu oxid uhličitý a rozštiepil ho na kyslík a uhlík. V plnom režime by zariadenie mohlo vyrábať 10 gramov kyslíka za hodinu.

Výroba tohto plynu na červenej planéte je kľúčová nielen pre pobyt astronautov na nej, ale aj pre pohon rakiet pri spiatočnej ceste na Zem. Ak by ľudia dokázali vyrábať dostatočné množstvo kyslíka priamo na Marse, výrazne by sa zjednodušila logistika vesmírnych misií.

Podľa odborníkov by to malo byť možné, keďže základná suroviny na výrobu kyslíka - oxid uhličitý tvorí až 96 percent atmosféry planéty.Testovanie výroby kyslíka patrí medzi štyri hlavné vedecké ciele robotického prieskumníka Perseverance, ktorý je na Marse od 18. februára. Ďalším cieľom je zistiť, či boli na tejto planéte podmienky vhodné pre život mikroorganizmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok