Indický dvojitý mutant eviduje Izrael i Británia. Je i na Slovensku?

TA3
20.4.2021 17:00

Novú mutáciu koronavírusu, takzvaný indický variant, evidovali už v piatok vo Veľkej Británii a niekoľko prípadov hlásil v utorok aj Izrael. Ako nám potvrdil Odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva, z doteraz známych výsledkov zo sekvenovania, sa na Slovensku variant B.1.617 zatiaľ nepreukázal.

Indický dvojitý mutant eviduje Izrael i Británia. Je i na Slovensku?
TASR/AP (ilustračné)

"Doteraz zo známych výsledkov zo sekvenovania nemáme žiadne informácie ohľadom výskytu tzv. indického variantu vírusu SARS-CoV-2 na území SR," potvrdil Marek Eliáš z Odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva. Ako uviedol, indický variant sa pre svoje dve významné mutácie v S-proteíne (E484Q, L452R) označuje aj ako "dvojitý mutant".

Na Slovensku prevláda podľa informácií z pravidelného sekvenovania britská mutácia koronavírusu. "V marci 2021 sa na Slovensku úspešne sekvenovalo 1316 vzoriek od 1307 osôb. U väčšiny, v 94,9 %, sa potvrdil „britský“ variant pandemického vírusu, celkovo u 1240 pozitívne testovaných osôb," uviedol Eliáš. Juhoafrický variant sa v marci vyskytol u 12 osôb.

"U ostatných pozitívne testovaných bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu (4,3 %), zaraďujeme sem napríklad „český“ variant a podobne," informoval. O výsledkoch sekvenovania za apríl bude Úrad verejného zdravotníctva informovať po skončení mesiaca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok