Seniorku bez testu nepustili do obchodu. Potrebujú ho dôchodci po uvoľnení opatrení?

TA3
20.4.2021 15:00

S uvoľnením opatrení sa na Slovensku od pondelka otvorili aj obchodné prevádzky. Pri vstupe do nich platí povinnosť preukázať sa negatívnym testom. Seniori nad 65 rokov majú už dlhšie z testovania výnimku a obchody, lekárne či drogérie tak môžu navštevovať aj bez neho. Zákaz vstupu sa na seniorov nevzťahuje ani pri prevádzkach, ktoré sú otvorené od pondelka. Potvrdil nám to Marek Eliáš z Odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva.

Seniorku bez testu nepustili do obchodu. Potrebujú ho dôchodci po uvoľnení opatrení?
TASR/AP (ilu)

Podľa diváčky, ktorá nám do redakcie napísala v utorok, sa po uvoľnení opatrení stretla s tým, že ju do niektorých prevádzok vpustiť nechceli, práve preto, že nemala so sebou výsledok o negatívnom teste. "Mám 70 rokov a nechcú ma pustiť do niektorých prevádzok, hoci platí, že ľudia nad 65 rokov sa nemusia testovať," opísala nám diváčka Darina Paštéková vlastnú skúsenosť.

Ako nám potvrdil Marek Eliáš z Odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva, podľa aktuálne platnej vyhlášky sa na osoby nad 65 rokov nevzťahuje zákaz vstupu do prevádzok. "Pri vstupe do ktorejkoľvek prevádzky teda nemusia predkladať negatívny výsledok testu," uviedol Eliáš. Seniori nad 65 rokov potrebujú test v tom prípade, ak ešte pracujú.

"Mám 70 rokov a nechcú ma pustiť do niektorých prevádzok, hoci platí, že ľudia nad 65 rokov sa nemusia testovať," píše diváčka.

Ako informovalo ministerstvo vnútra na sociálnej sieti, výnimku z testovania majú seniori nad 65 rokov, zaočkované osoby po určitom čase, ale aj osoby, ktoré prekonali v posledných 180 dňoch Covid-19. Výnimka z testovania pre dôchodcov platí už dlhšie, test doteraz nepotrebovali ani na nákup potravín či liekov.

"Osoby nad 65 rokov, rovnako ako zdravotne ťažko postihnutí, majú tiež vyhradený čas pre nákupy v potravinách a drogériách, a to v pracovné dni od 9:00 do 11:00," pripomenul Eliáš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok