Chorváti robia všetko preto, aby boli dovolenky bezpečné

CK SATUR/PR
20.4.2021 11:25

Chorvátsko patrí medzi krajiny, ktoré začínajú predsezónu na Veľkú noc. Turisti sem prichádzajú nielen za aktívnym oddychom, prírodnými krásami a zdravým vzduchom, ale radi sa zúčastňujú aj na Veľkonočných oslavách. Každé mesto a mestečko má svoje stáročné tradície spojené s Veľkou nocou. Tie sa konali napriek pandémii koronavírusu aj tento rok. Samozrejme so zvýšeným dôrazom na dodržiavanie bezpečnostných a hygienických nariadení.

Chorváti robia všetko preto, aby boli dovolenky bezpečné
CK SATUR

Pre Chorvátsko bola Veľká noc predpremiérou pred hlavnou premiérou, letnou turistickou sezónou. Pre porovnanie v roku 2019 počas Veľkej noci navštívilo Chorvátsko 180 tisíc turistov. Tento rok to bolo 40 tisíc turistov, teda 4,5 krát menej ako v roku 2019. Napriek tomu sa domáci potešili Nemcom, Slovincom, Rakúšanom, ale aj Američanom, ktorí boli prvými tohtoročnými lastovičkami turistického ruchu v Chorvátsku.

Safe stay Croatia alebo bezpečný pobyt v Chorvátsku

Zdalo by sa, že Chorváti strávili zimu nečinne. Opak je pravdou. Počas celej zimy okrem rekonštrukcií hotelov prebiehali aj náročné školenia ľudí pracujúcich v turistickom ruchu. Personál hotelov počnúc od upratovačiek po riaditeľov hotelov sa učil ako sa správať v styku s hosťami tak, aby bol čo najviac vylúčený prenos a šírenie koronavírusu.

Osobitnou kapitolou je HEALT & SAFETY PROGRAM, ktorý je súčinný s bezpečnostnými a hygienickými predpismi medzinárodnej zdravotníckej organizácie. Je garantom vysokej zdravotnej, ale aj ekologickej úrovne štandardov. Obsahuje predpísané protokoly napr. upratovania, obsluhovania, stravovania, či styku s hosťom. Rovnako zabezpečuje zdravotnú starostlivosť o klientov, či možnosť testovania. Hotely, ktoré zabezpečili plnenie tohto programu dostali odznak SAFE STAY CROATIA, ktorý bude viditeľný na vstupe do hotela. Tento odznak je znakom bezpečnej dovolenky.

Rovnako viditeľný bude aj QR kód, na ktorý môžu návštevníci hotela poslať e-mail v prípade, že si všimnú nedostatky v hoteli. Tento e-mail od hostí ide priamo na Ministerstvo turistického ruchu, ktoré bude problém ihneď riešiť. V prípade, že by boli nedostatky veľké a nenapraviteľné, hotelu bude odobratý odznak bezpečnosti. Spomínaný odznak už získalo 12 tisíc objektov. Majú ho napríklad všetky hotely siete Valamar.

Veľa hotelov sa pripravilo a zabezpečilo testovanie pre klientov, ktorí potrebujú test pri návrate z Chorvátska priamo v hoteli. Tam, kde testovanie nezabezpečí hotel, stačí sa deň vopred e-mailom prihlásiť na webovej stránke Safe stay in Croatia a obratom dostanete odpoveď, kde sa môžete najbližšie otestovať v lokalite, v ktorej sa práve nachádzate. Výsledok testu dostanete v chorvátskom jazyku. V prípade záujmu, vám ho dajú aj v jazyku anglickom.

valamar-plaz_c0a80501-9b30-624c.jpg

Chorvátske ostrovy – covid-free zóna

Chorvátsko chce sprístupniť turistom svoje ostrovy, ktoré sú oproti pevnine často oveľa menej zasiahnuté koronavírusom. Chorvátske ministerstvo cestovného ruchu a športu začalo v spolupráci s chorvátskym inštitútom verejného zdravia s akciou s názvom „Chorvátske ostrovy – covid-free zóna“. Chorvátske súostrovie je druhým najväčším v Stredomorí a skladá sa zo 78 ostrovov, 524 ostrovčekov a 642 útesov, ktoré sú obzvlášť atraktívne pre turistov a vďaka ktorým sa tu realizuje veľká časť cestovného ruchu.

Aktuálne sú na epidemickej mape všetky ostrovy zobrazované v príslušných krajoch napriek tomu, že výskyt koronavírusu je na nich oveľa nižší ako v iných častiach krajov. Toto chcú postupne zmeniť a informovať zvlášť o epidemickej situácii na jednotlivých chorvátskych ostrovoch. Na ostrovoch tak bude možné vychutnať si dovolenku úplne bez reštrikcií.

Očkovanie a podmienky vstupu

Očkovanie v Chorvátsku prebieha rýchlo a plynulo. V týchto dňoch sa očkujú ľudia, ktorí pracujú v turistickom ruchu. Jedná sa cca o 70 tisíc osôb. Hneď po nich nasleduje 90 tisíc súkromných prenajímateľov. Do začiatku letnej sezóny budú zaočkovaní všetci, ktorí budú prichádzať do styku s turistami.

Vstup do Chorvátska nie je podmienený očkovaním. Tak ako viaceré európske štáty, tak aj Chorvátsko nedovolí, aby boli diskriminovaní tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemohli, alebo nechceli byť zaočkovaní. Platí povinnosť preukázať sa pri vstupe na územie Chorvátska negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR testom na COVID-19, ktorý nie je starší ako 48 hodín. Možné je absolvovať PCR testovanie bezprostredne po vstupe do Chorvátska, musíte ale v samoizolácii počkať na výsledok testu, alebo absolvovať 10-dňovú karanténu.

Výnimky pre zaočkovaných a tých, čo prekonali covid

Osoby, ktoré majú potvrdenie o očkovaní proti COVID-19 majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho PCR testu a karantény (musí obsahovať dôkaz, že od podania druhej dávky očkovania prešlo najmenej 14 dní). Osoby, ktoré prekonali COVID-19 za posledných 6 mesiacov majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho antigénového alebo PCR testu a karantény pri vstupe do Chorvátskej republiky.

Zelený pas urýchli prechod cez hranice

Pred cestou do Chorvátska odporúčame vyplniť online formulár. Veľmi dôležité je nezabudnúť si doma Európsky zdravotný preukaz, ktorý potrebujete pri každej návšteve zdravotníckeho zariadenia.

V posledných dňoch sa nehovorí o Covid pase, ale o Zelenom pase na ktorom sa dohodlo už 12 európskych krajín vrátane Chorvátska. Tento pas by mal obsahovať QR kód, ktorý poskytne informácie o držiteľovi pasu, či prekonal ochorenie covid, bol testovaný, alebo očkovaný. Výrazne by zjednodušil a urýchlil prechod hraníc. Momentálne má o ňom rozhodnúť Európska komisia a do platnosti by mal prísť najneskôr začiatkom júna.

Pri Chorvátskom mori za 2 hodiny

Chorvátsko je pre Slovákov destináciou do ktorej sa môžu dostať vlastným autom, autobusom a veľký dôraz je kladený aj na leteckú dopravu. Dobrou správou je, že sa do Chorvátska tento rok dostanete letecky aj z Bratislavy na ostrov Brač s Croatia Airlines. Pohodlne za 2 hodiny aj s transferom ste pri mori. Pre tých, ktorí chcú do Chorvátska letieť z Viedne, tak stále prebiehajú dohovory s leteckými spoločnosťami na zintenzívnení a posilnení leteckých liniek nielen do Záhrebu, Zadaru, Pule, Splitu, Dubrovníku, ale napr. aj na ostrov Brač.

brac-bretanide_0a140371-9d9a-72e1.jpg

Aká je situácia v Chorvátsku aktuálne?

Momentálne Chorváti nič nepodceňujú. Všade sa dodržiavajú predpisy vydané hlavným hygienikom. Vonku sa rúška nenosia, otvorené sú hotely, terasy kaviarní a reštaurácií. V prípade, že sa niekde vyskytne viac prípadov ochorenia, rieši sa to na lokálnej úrovni. Robia všetko preto, aby Chorvátsko bolo bezpečnou krajinou pre dovolenkárov. Napriek tomu, že hygienické a bezpečnostné opatrenia v hoteloch si vyžadujú viac personálu pri obsluhe v reštauráciách a upratovaní, žiadne zvyšovanie cien sa nepripravuje. Rovnako ani v obchodoch, reštauráciách a kaviarňach. Pri návštevách múzeí, galérií nezaplatíte na vstupnom viac, ako ste zaplatili po minulé roky. Práve naopak. Jednotlivé hotely sa predbiehajú v benefitoch, ktoré pripravujú pre svojich návštevníkov.

Potvrdený je aj návrat veľkých turistických lodí, ktoré sa budú plaviť viacerými prímorskými štátmi a kotviť budú v Dubrovníku, kde si turisti prezrú mesto Dubrovník, ktoré je zaradené medzi desať najkrajších miest na svete. Chorváti očakávajú aj návrat k nautistickému turizmu. Už teraz sa Jadranským morom plavia jachty najbohatších ľudí sveta, ktorí považujú Chorvátsko za jednu z najbezpečnejších turistických destinácií sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok