Sputnik je chaos tejto vlády, z vakcín sa vraj stala politická téma

TA3
18.4.2021 13:07

Igor Matovič na svojej takmer dvojhodinovej tlačovej besede kritizoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj jeho šéfku Zuzanu Baťovú pri preverovaní ruskej vakcíny Sputnik. OĽANO sa v tejto kauze postavilo za Igora Matoviča. Nie je však sám príčinou kritických reakcií? Politici v TA3 zhodnotili, že vakcinačná stratégia sa spolitizovala.

Kauza podkopáva dôveru

Monika Kavecká (OĽANO) si podľa svojich slov vypočula celú tlačovú besedu expremiéra a urobila si na ňu názor, Matoviča si váži, pretože má snahu zachrániť životy občanov. Podľa nej žiadne inštitúcie nedehonestoval. "Je to pre mňa obrovský človek, to ako to vnímajú ľudia aj politici je každého subjektívny názor, pokiaľ je vakcína bezpečná, dajme priestor tým, ktorí sa chcú očkovať," uviedla v relácii V politike s tým, že téma sa veľmi spolitizovala, odborníci a zdravotníci by to vraj vnímali celkom inak.

Jan Bittó Cigániková (SaS) naopak tvrdí, že celá kauza je zodpovednosťou Matoviča. Zmluvu si neprečítal a nepozná ani podklady. "Z Baťovej urobil cieľ pre ľudí, ktorí na ňu útočia, odmietam sa tváriť, že je to normálne. Z pohľadu klubu OĽANO to bola veľká chyba," vyhlásila a zároveň vraj očkávala, že klub OĽANO na Matoviča zatlačí, aby s tým prestal.

"Zahrávate sa s dôverou ľudí, tabuľky ich nezaujímajú, celá kauza podkopáva dôveru vo vakcinačný proces," oponoval Tomáš Taraba (ŽIVOT-NS), podľa ktorého vláda spôsobila chaos. Richard Takáč (Smer-SD) súhlasí s tým, že vláda nedokázala prijať zodpovednosť, podľa neho sa už mohlo dávno očkovať. "Slovensko musí nakupovať aj iné vakcíny, aby sme väčšinu ľudí zaočkovali," dodal.

Hazard s ľudskými životmi

Kavecká si stojí za tým, že by si pacient mal vybrať čím sa zaočkuje a zobrať za to zodpovednosť. "Ak majú ľudia o Sputnik záujem, prečo mu nedáme šancu," uviedla. Podľa nej len vakcinácia pomôže, takto je to vraj hazard s ľudskými životmi. Záchrana životov je nad registráciou vakcín a pokiaľ sa ľudia chcú očkovať, treba to splniť.

Cigániková ocenila snahu zohnať vakcíny, avšak mali by sme vedieť, či sú bezpečné. "Sputniku najviac uškodil sám Matovič," zdôraznila. Rusi podľa nej nedodali všetky podklady a ŠÚKL to teda nevie úplne posúdiť. Verí tomu, že súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počká na výsledky. Matovič podľa nej však nemá odvahu očkovať neregistrovanou vakcínou. S tým, že zodpovednosť je na ľuďoch, súhlasí aj Taraba, podľa neho netreba klamať, státisíce vraj Sputniku dôverujú.

Cigániková: "Pri Sputniku sa zatiaľ nevieme dopátrať ani vedľajších účinkov, pri ostatných vakcínach je úplne normálne, že nejaké vedľajšie účinky majú."

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok