Trumpových exporadcov obvinili z podvodov. Predtým radili Janukovyčovi

TA3 TASR
23.2.2018 06:35

Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý vedie vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do priebehu volieb v USA v roku 2016, vzniesol na súde v štáte Virgínia ďalšie obvinenia z daňových i bankových podvodov voči dvom bývalým poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa. V minulosti pritom obaja pôsobili ako poradcovia ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča.

Paula Manaforta, bývalého šéfa Trumpovej predvolebnej kampane, a Ricka Gatesa, niekdajšieho Trumpovho obchodného partnera a neskôr aj člena jeho volebného tímu, obvinil Mueller v dovedna 32 bodoch obžaloby z falšovania daňových priznaní, utajenia zahraničných účtov i bankových podvodov.

Manafort je okrem iného obvinený z toho, že za pomoci Gatesa zatajil pred americkými daňovými úradmi vo svojom osobnom príjme vyše 30 miliónov dolárov (24,32 milióna eur). Gates podľa obžaloby zatajil vo vlastnom príjme vyše tri milióny dolárov (2,43 milióna eur). Dvojicu obvinil Mueller už v októbri v 12 bodoch obžaloby okrem iného zo sprisahania, prania špinavých peňazí a falošných alebo zavádzajúcich výpovedí. Obaja vtedy obvinenia popreli a vyhlásili, že sú nevinní.

Dávnejšie ani najnovšie obvinenia sa netýkajú údajnej tajnej dohody medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom. Nová obžaloba je vnímaná ako Muellerova snaha vyvinúť na Manaforta i Gatesa väčší tlak a prinútiť ich k spolupráci pri vyšetrovaní ruskej kauzy, a to ešte pred začiatkom súdneho procesu, ktorý by s nimi mal prebehnúť neskôr v tomto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok