8 príznakov, ktoré môžu znamenať krvnú zrazeninu

TA3
16.4.2021 05:00

Príznaky krvných zrazenín môžu byť rôzne, od opuchov až po nevysvetliteľný kašeľ. Ak ste niečo z toho spozorovali na sebe, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára.

8 príznakov, ktoré môžu znamenať krvnú zrazeninu
TASR/AP

Niektorí ľudia sú na zrazeniny náchylnejší

Krvné zrazeniny sú väčšinou užitočné. Pri zranení je dôležité, aby krv zhustla a zhlukovala sa, aby zabránila krvácaniu. Niekedy sa však zrazeniny objavia za úplne iných okolností, a to môže spôsobiť problémy - najmä ak sa tvoria v žilách blízko svalov. Píše o tom portál Womansday.com.

„Keď sa tvoria krvné zrazeniny hlbšie v žilovom systéme, môžu byť bolestivé a veľmi nebezpečné,“ hovorí Luis Navarro, zakladateľ Centra na liečbu žíl v New Yorku. Tento druh zrazeniny sa nazýva hlboká žilová trombóza. Zrazeniny si môžeme predstaviť ako prekážky na "krvnej diaľnici", ktoré spôsobujú "dopravné zápchy" v obehu a bránia prietoku krvi, ktorý udržuje celý systém v prevádzke.

Veci sa môžu ešte zhoršiť, ak sa zrazenina odtrhne z pôvodného miesta a cestuje do pľúc. Potom môže dôjsť k pľúcnej embólii, čo je zrazenina, ktorá bráni životne dôležitým orgánom v získavaní kyslíka, ktorý potrebujú. Môže to poškodiť pľúca aj ďalšie orgány a v najhoršom prípade nasleduje smrť.

Niektorí ľudia sú na trombózy náchylnejší ako iní, takže je dobré dávať si pozor na rizikové faktory. Navyše, "je dôležité rozpoznať príznaky krvnej zrazeniny, pretože môžu byť často minimálne či prehliadnuteľné", pričom rýchle ošetrenie je v prípade takýchto komplikácií kľúčové, tvrdí doktor Navarro. Tu sú varovné príznaky krvných zrazenín, na ktoré si treba dávať pozor, aby ste prípadne mohli konať čo najrýchlejšie.

Zrazeniny si môžeme predstaviť ako prekážky na "krvnej diaľnici", ktoré spôsobujú "dopravné zápchy" v obehu a bránia prietoku krvi, ktorý udržuje celý systém v prevádzke.

Opuch končatín

Opuchnutá noha alebo ruka sú jedným z najbežnejších znakov trombózy. "Krvné zrazeniny môžu blokovať zdravé prúdenie krvi v nohách a krv sa môže hromadiť za zrazeninou a spôsobiť opuch," vysvetľuje lekár. Človek môže ľahko prehliadnuť opuch nôh ako príznak zrazeniny. Niektorým nohy opúchajú alebo tuhnú častejšie počas dlhých leteckých presunov alebo keď sa dlhšie nehýbu. Buďte však obozretní, ak príde opuch končatiny príliš rýchlo a sprevádza ho bolesť.

Bolesť v nohe či ruke

Bolesť pri zrazenine zvyčajne prichádza v kombinácii s inými príznakmi, ako je opuch alebo začervenanie, ale niekedy môže byť aj osamoteným príznakom. "Bohužiaľ, bolesť z krvnej zrazeniny sa dá ľahko pomýliť so svalovými kŕčmi alebo napätím a tak tento problém často ostáva nepovšimnutý, hoci je zvlášť nebezpečný," hovorí Navarro.

Bolesť pri trombóze má tendenciu sa stupňovať pri chôdzi alebo pri ohýbaní nohy. Ak máte kŕče, ktoré sa nedajú len tak vytriasť, najmä ak má pokožka v tých miestach vyššiu teplotu alebo má zmenenú farbu, nechajte sa skontrolovať lekárom.

Začervenalá pokožka

Hoci samotné modriny sú druhom krvných zrazenín, nemusíte si pre ne robiť starosti. Môže sa stať, že si všimnete na pokožke určitú zmenu sfarbenia podobnú modrinám, ale pri trombóze to pravdepodobne bude dočervena. Zrazeniny vyvolávajú začervenanie zasiahnutej končatiny a spôsobujú, že ruka alebo noha sú na dotyk teplejšie a stuhnuté. V takom prípade sa nechajte skontrolovať lekárom.

Bolesť v hrudi

Pri bolesti v hrudi nám ako prvý často napadne infarkt, ale môže ísť aj o pľúcnu embóliu. "Embólia a srdcový infarkt majú podobné príznaky," hovorí lekár. Bolesť pri embólii má však tendenciu byť ostrá a bodavá a pri hlbokom nadýchu sa vystupňuje.

Po infarkte často bolesť prichádza z horných častí tela, napríklad z ramien, čeľuste alebo z krku. Najväčší rozdiel je v dýchaní - bolesť pri trombóze sa postupne zhoršuje pri každom nádychu. V oboch prípadoch však potrebujete okamžite pomoc a mali by ste zavolať záchranku.

Dýchavičnosť

Krvná zrazenina v pľúcach spomaľuje tok kyslíka a to môže spôsobiť, že sa vám bude točiť hlava. "Na zdolanie schodov často nebudete mať výdrž a zadýchate sa," hovorí George P. Teitelbaum, intervenčný neurorádiológ a riaditeľ centra pre mŕtvice a aneuryzmy v Santa Monice v Kalifornii. Pomoc treba vyhľadať rýchlo, najmä ak sa objaví náhle.

Kašeľ bez príčiny

Nemôžete prestať kašlať? Ak máte aj dýchavičnosť, cítite zrýchlený srdcový rytmus alebo bolesť na hrudníku, môže to byť pľúcna embólia. "Kašeľ bude suchý, niekedy však môžu ľudia vykašliavať hlien či krv," hovorí Navarro. Ak máte pochybnosti, zavolajte lekárovi alebo choďte priamo na pohotovosť.

Srdce bije o preteky

Ak máte nedostatok kyslíka, srdce zvyšuje rytmus, pretože chce tento nedostatok vyrovnať. Vtedy cítite bušenie v hrudi a máte ťažkosti s hlbokými nádychmi. Dôvodom môže byť pľúcna embólia, hovorí Teitelbaum.

"Pri malej krvnej zrazenine stúpa srdcová frekvencia čiastočne kvôli bolesti na hrudníku, dýchavičnosti a úzkosti, ktorú následne spôsobujú," hovorí Lewis Nelson, riaditeľ oddelenia urgentnej medicíny v New Jersey. Ak je zrazenina väčšia, môže to znížiť obsah kyslíka v krvi a nasledovať môžu aj "zmeny prietoku krvi, ktoré vedú ku kompenzačnému zvýšeniu srdcovej frekvencie,“ hovorí Nelson.

Točenie hlavy

"Ak sa vám točí hlava, môže to byť čiastočne spôsobené zmenami okysličenia krvi, krvným tlakom a srdcovou frekvenciou," hovorí Nelson. "Mozog je citlivý na zmeny kyslíka a na zmeny prietoku krvi," vysvetľuje. Aj keď nejde o príliš častý príznak krvnej zrazeniny, môže k nemu dochádzať.

Štúdia publikovaná v časopise New England Journal of Medicine zistila, že pľúcna embólia bola zodpovedná za asi 17 percent hospitalizácií pacientov, ktorí pociťovali mdloby, v sledovanej skupine 560 starších ľudí.

Čo robiť, ak si myslíte, že máte krvnú zrazeninu?

"Závisí to od toho, ako zle s acítite," hovorí Teitelbaum. Ak trpíte dýchavičnosťou a ste bez energie a je to pre vás nezvyčajné, je potrebné čím skôr vyhľadať pomoc. Ak pozorujete opuch nôh a nie ste si istí, o čo ide, je v poriadku zavolať lekárovi a dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Liečba trombóz zvyčajne zahŕňa lieky na riedenie krvi. Sú to buď tablety alebo injekčné prípravky, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín, alebo ide o liečbu, ktorá spočíva v podaní liekov na rozpustenie zrazenín. V závažnejších prípadoch je potrebný chirurgický zákrok. Liečba však po zmiznutí zrazeniny nekončí. "Ak máte krvnú zrazeninu, možno budete musieť pokračovať v užívaní antikoagulancií ešte niekoľko mesiacov," hovorí Teitelbaum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok