Za extrémizmus odsúdili ďalšieho člena ĽSNS. Na stráž, pozdravil na súde

TA3 TASR
15.4.2021 12:58

Senát Najvyššieho súdu SR zamietol odvolanie Antona Grňa, ktorý v máji 2018 pred pojednávacou miestnosťou na NS SR zvýšeným hlasom pozdravil "Na stráž!". NS SR tak potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý obžalovaného odsúdil koncom januára minulého roka na peňažný trest 5000 eur. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 5T NS SR v zložení z predsedu Juraja Klimenta a členov Petra Hatalu a Petra Štifta na dnešnom verejnom zasadnutí rozhodol tak, že odvolanie obžalovaného A. G. zamietol ako nedôvodné. Ani najvyšší súd nemal pochybnosť o úmysle obžalovaného prejaviť sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, konkrétne k ľudáckemu režimu na Slovensku z rokov 1938–1945 a k Hlinkovej garde," objasnila hovorkyňa.

Podľa NS SR bol pozdrav vyslovený po skončení verejných zasadnutí, na ktorých NS SR prejednával podozrenia z extrémistickej trestnej činnosti. Súd tiež poukázal na politické aktivity obžalovaného vrátane množstva jeho ďalších verejných vyjadrení, ktoré vykazujú znaky antisemitizmu, rasizmu, etnickej nenávisti a náboženskej neznášanlivosti.

Uložený peňažný trest vo výške 5000 eur (alebo v prípade, že by výkon peňažného trestu bol úmyselne zmarený, náhradný trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov) považoval súd za absolútne adekvátny. "Obzvlášť v situácii, že k spáchaniu trestného činu došlo na pôde najvyššej súdnej autority, dokonca priamo pred orgánmi činnými v trestnom konaní," informovala ďalej Važanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok