Čaputová o zmluve na nákup vakcín Sputnik V: Dôvod na vrátenie je iný

TA3 TASR
15.4.2021 10:39

Zmluva o dodávke vakcíny Sputnik V by mala byť zverejnená, povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň informovala, že prezentovaný dôvod, prečo ruská strana žiada o vrátenie vakcín, nebol pravdivý.

Zmluva by mala byť zverejnená

"Po dôkladnom preštudovaní zmluvy môžem nateraz uviesť dve skutočnosti. Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinne zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky," vyjadrila sa Čaputová.

Prezidentka si okrem zmluvy o dodávke vakcín vyžiadala aj list zo 6. apríla, v ktorom Rusko žiadalo o vrátenie vakcín Sputnik. Tvrdenie expremiéra Igora Matoviča, že dôvodom vypovedania zmluvy bolo preverovanie vakcíny v necertifikovanom laboratóriu, podľa prezidentky nebolo pravdivé.

"Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," povedala prezidentka.

Prezidentka dúfa, že verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií.

Nepravdy a znepokojovanie verejnosti

Podľa prezidentky vnesie viac svetla do tejto záležitosti zverejnenie zmluvy, o ktorom však musí rozhodnúť príslušné ministerstvo. Čaputová očakáva, že kým sa tak stane, "verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny".

Prezidentka dodala, že cieľ vlády zabezpečiť ďalšiu vakcínu, považuje za "úplne legitímny a správny". Podľa Čaputovej však tento cieľ nesmie byť prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť bezpečnosť a účinnosť vakcíny.

Prezidentka ešte v pondelok požiadala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o sprístupnenie zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V. Lengvarský jej zmluvu priniesol na spoločné utorkové stretnutie. Lengvarský sa v stredu vyjadril, že zverejnenie zmluvy k vakcíne sa podrobí právnej analýze. Jej výsledky by mali byť známe čoskoro. Zmluva nebola podľa jeho slov zverejnená pre doložku, ktorá to neumožňuje.

Matovič informoval po rokovaní v Moskve, že ruská strana vypovedala zmluvu a požiadala o vrátenie 200.000 dávok už dodaných vakcín Sputnik. Rusi sa podľa neho cítili byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok