VIDEO Matovič sa sťažuje: Kým neprejde nenávisť, o Sputniku hovoriť nechce

TA3
14.4.2021 13:01

Igor Matovič počas minulého týždňa spustil vlnu kritiky svojimi cestami do Moskvy a do Budapešti, kde riešil situáciu okolo vakcíny Sputnik V. Bližšie informovať o rokovaniach však odmieta.

VIDEO Matovič sa sťažuje: Kým neprejde nenávisť, o Sputniku hovoriť nechce

Minister financií Igor Matovič predstúpil s krátkym vyhlásením o svojej ceste do Moskvy pred novinárov minulý piatok. To bolo ešte predtým, ako sa vybral na cestu do Budapešti, kde ho namiesto zástupcov slovenskej diplomacie sprevádzal poslanec za OĽANO György Gyimesi. Bývalý premiér neostal nič dlžný svojim zvykom a z cesty pridal video na facebook, na ktorom bol spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Výsledkom jeho rokovaní by malo byť, že nám Maďari pomôžu s preskúmaním vakcín Sputnik V, ktoré máme na Slovensku už vyše mesiaca. Zatiaľ sme však podľa správ z Maďarska oficiáne o preskúmanie nepožiadali.

V utorok sa Igor Matovič zúčastnil tlačovej besedy o aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku. Je otázne, prečo práve on informoval o uvoľňovaní opatrení. Za jeho premiérovania totiž na týchto besedách vtedajší minister financií nevystupoval. Otázky novinárov však smerovali nielen k aktuálnej situácii, ale aj k Sputniku a Matovičovým cestám.

Nenávisť a lynč

Na otázku, prečo sa na Slovensku neočkuje Sputnikom, Matovič odpovedal: "Preto, lebo tu bol verejný dopyt po tom, aby okrem toho, že minister zdravotníctva umožnil, keďže tu nie je registrácia cez EMU, používať Sputnika, tak aby sa k tomu vyjadril slovenský ŠÚKL. Len, bohužiaľ, namiesto dvoch týždňov je šesť týždňov a to vyjadrenie, ktoré slovenský ŠÚKL do sveta vypustil, lebo tá správa obletela svet, zverejnili to New York Times, Washington Post a podobné médiá, že vakcína Sputnik je v štyridsiatich krajinách iná a dokopy má spoločný len názov, to bolo čisto politické vyjadrenie, ktoré zásadným spôsobom narušilo dôveru ľudí voči tejto vakcíne aj na Slovensku." Preto podľa neho potrebujeme dostať papier od registrovaného alebo certifikovaného zariadenia, ktoré je oprávnené na území Európskej únie posudzovať šarže vakcín. Chcú vraj zabezpečiť, aby ruskej vakcíne dôverovalo čo najviac ľudí.

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie Igora Matoviča na konci tlačovej besedy. Kým premiér Eduard Heger sa už rozlúčil a zberal na odchod, minister financií považoval za potrebné ujať sa posledného slova a povedať svoj názor na tému Sputnik, ŠÚKL a nenávisť voči nemu.

Minister financií následne pripustil, že viac by o téme Sputnik mohol povedať na samostatnej tlačovej besede, ale vzápätí uviedol, že nemá chuť žiadnu tlačovku zvolávať. "Nemám chuť robiť zatiaľ tlačovku, keď vidím, čo píšete a aké informácie posúvate vašim čitateľom a vašim divákom. Keď budem vidieť, že tá nenávisť trošku opadne, veľmi rád sa pred vás postavím a zodpoviem akékoľvek otázky," povedal s tým, že za posledných šesť dní žije podľa neho Slovensko lynčom Matoviča a podľa vlastných slov je neustále vystavovaný vulgárnym urážkam.

Na žiadne ďalšie otázky neodpovedal, zbalil sa a v sprievode premiéra Eduarda Hegera odišiel. Na odpovede ohľadom Sputnika si teda budeme musieť zrejme ešte počkať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok